De essentiële gids voor het reinigen van uw koelkast

Het schoonmaken van de koelkast is geen leuk klusje. En meestal ook nog erg ongemakkelijk, je moet meestal door de knieën en het is koud. En als het al even geleden is dat je je koelkast hebt schoongemaakt weet je niet wat je gaat tegenkomen voor een viezigheid. Fruit en groente dat over de datum is of een pak melk dat gelekt heeft. Het is allemaal mogelijk. Hier vertellen we je hoe je in 10 minuten of een half uur een schone fris ruikende koelkast hebt.

De 10 minuten durende koelkast schoonmaak

Doe dit maandelijks (wekelijks, als je ziet dat je koelkast erg vies is of dat er iets heeft gelekt).
1. Kijk naar wat er allemaal in je koelkast staat en gooi alles wat over de datum is direct weg. Ook als je denkt dat kan nog wel een dagje. De houdbaarheidsdatum staat er niet voor niks op.

Gerelateerd: 4 tips voor een beter gebruik van je koelkast

2. Boen de vlekken of mors plekken die makkelijk te zien zijn weg met een niet-krassende spons gedompeld in warm water met een beetje zeep en spoel af met een schone, goed uitgewrongen spons of doek.

3. Veeg het deurafdichting rubber af met de vochtige schuimende spons om een ​​goede afdichting te verzekeren zodat de koelkast koud blijft. Veeg met een vochtige doek om af te spoelen en veeg hem daarna droog.

4. Veeg met een reinigingsdoekje over het handvat. Poets eventuele vingerafdrukken op de buitenkant van de koelkast weg met een microvezeldoek of gebruik een schoonmaakmiddel.

Koelkast microvezeldoekje

5. Vuile condensor schoonmaken aan de achterkant van de koelkast. Deze kunnen ervoor zorgen dat je koelkast minder koud wordt en/of dat je koelkast harder moet werken op de hem op temperatuur te krijgen en te houden. Waardoor uiteraard je elektriciteitsrekening omhoog gaat. Koppel de koelkast los en gebruik een borstel (verkrijgbaar in bouwmarkten) of een stofzuiger om stof te verwijderen.

Gerelateerd: Zo kom je van de vieze geur in je koelkast af

De 30 minuten durende koelkast schoonmaak

Doe dit één keer per seizoen.
1. Verwijder alle voedingsmiddelen, gooi alles wat oud en over de datum is weg, zelfs kruiden (de meeste moeten na een jaar worden weggegooid).

2. Haal alle laden en schappen die je kunt verwijderen uit de koelkast. Was deze met de hand in de gootsteen en droog goed ze af. Leg ze niet in de vaatwasser (tenzij de handleiding zegt dat het kan). Ze kunnen namelijk kromtrekken.

3. Veeg de binnenkant en niet-verwijderbare bevestigingen schoon met een niet-krassende spons. Voor bijzonder vastzittende smurrie bedek je de plek een paar minuten met een warme, natte doek of gebruik je een zacht plastic schrobber om het weg te schrobben.

4. Veeg het rubber van de deur schoon en reinig de buitenkant, zoals hierboven vermeld. Als je een vingerafdruk gevoelige koelkast hebt maak deze dan schoon met een zachte doek om vingerafdrukken eraf te vegen.

5. Verwijder tenslotte het stof. Koppel de koelkast los en verwijder vuil van de condensor en maak ook de bovenkant van de koelkast schoon.

Koelkast condensatorEn hoe zit het met de vriezer?

Het is over het algemeen niet nodig om een ​​volledige ontdooiing te doen, tegenwoordig zijn de meeste vriezers vorstvrij (de binnenmuren worden volgens een schema enigszins warm om te voorkomen dat er vocht aan bevriest). Als je een bevroren plek hebt, bijvoorbeeld vanuit een gemorste ijsblokjes bak, plaats je er een paar minuten een hete, natte doek op om het af te smelten. Deze methode helpt ook om bevroren gemorste vloeistoffen te verwijderen.