Dit is de beste manier om je koffiezetapparaat te ontkalken!

Als er in huis veel koffie wordt gedronken dan is het zeker aan te raden om je koffiezetapparaat regelmatig te ontkalken. Dit is zeer belangrijke om de levensduur van je koffiezet apparaat zo lang mogelijk te houden. Aangeraden wordt om dit zeker om de paar maanden te doen.

Het ontkalken doe je het beste met azijn of te wel schoonmaakazijn. Mix 2 kopjes water en 2 kopjes azijn. Dit heeft vrijwel iedereen in huis en werkt erg goed om kalk tegen te gaan. lees hieronder het precieze stappenplan om je koffie apparaat te ontkalken met de azijn mix.

  1.  Zorg ervoor dat je koffiemachine helemaal leeg en schoon is, dus geen water of  filter met gemalen koffie
  2. Vul nu het waterreservoir tot de max met de schoonmaak azijn mix (1 deel water en 1 deel azijn).
  3. Zet je apparaat aan en zorg dat je apparaat uitzet als de helft van de mix door het apparaat is gegaan. En laat het nu even goed weken, voor ongeveer een halfuur. mocht je je koffiemachine vaker ontkalken dan is dit niet nodig en kan je hem gewoon door laten lopen.
  4. Als je je koffiezetapparaat halverwege hebt stop gezet dan kan je hem na een halfuur weer aanzetten en de resterende mix door het apparaat laten lopen.
  5. Als dat klaar is kun je de koffiekan legen en goed omspoelen dat er geen azijn mix meer in zit.
  6. Als laatste ga je de koffiemachine doorspoelen. Vul het waterreservoir met schoonwater en zet de machine weer aan. Aangeraden wordt om dit zeker 2 keer te doen. Dit om zeker te weten dat er geen azijn smaak en kalk stukjes zijn achtergebleven. Mocht dit wel zo zijn dan herhaal je het spoelen tot de smaak en of resten zijn verdwenen.

Wanneer moet je je koffiezetapparaat ontkalken?

Je koffiezetapparaat ontkalken is een eenvoudig te doen, maar wanneer moet je het doen? Op de meeste koffiezetapparaten zit wel een indicatorlampje die aangeeft wanneer je apparaat moet worden ontkalkt. Heb je geen indicatielampje op je koffie apparaat dan kun je het beste om de 2 maanden je apparaat ontkalken. Het ontkalken van je apparaat is ook aan te raden als je last hebt van één of meerdere problemen die hieronder staan.

  • wanneer de smaak van je koffie minder is.
  • wanneer je koffie niet meer zo warm is.
  • wanneer er halve kopjes koffie uit je apparaat komen