Verstopt douche putje ontstoppen met een ontstoppingsveer

Douche afvoeren raken gemakkelijk verstopt door haren en zeepresten, maar gelukkig zijn ze net zo makkelijk te ontstoppen als ze ook verstopt raken. De verstopping is het makkelijkst te verhelpen met een ontstoppingsveer. Een normale bad afvoer heeft meestal een diameter van 75mm, waardoor het gemakkelijker is om een ​​kleine ontstoppingsveer rechtstreeks in de afvoeropening naar beneden te steken , hier worden de meeste verstoppingen gevonden. Gootstenen en badkuip afvoeren vereisen daarentegen vaak dat u de zwanenhals demonteert om de verstopping te verwijderen. Met het juiste gereedschap en de juiste instructies kan een verstopte douchegoot in een mum van tijd worden verwijderd.

ontstoppingsveer

Hulpmiddelen en benodigdheden om de verstopping te verwijderen

 • schroevendraaier
 • Ontstoppingsveer

Instructies

  1. Verwijder het doucherooster
   Verwijder het metalen of plastic rooster dat de afvoeropening in de douche bedekt, deze wordt meestal met eenvoudige schroeven bevestigd. Haal de schroeven eruit en haal het rooster weg. Verwijder eventueel haar of vuil dat zich aan het rooster vastklampt.
  2. Breng de ontstoppingsveer in de afvoer
   Leid de veer door de afvoeropening totdat deze weerstand ondervindt. Draai nu  langzaam aan de handgreep hendel om de veer in de afvoeropening te laten draaien. De veer zal zich in de meeste gevallen verder door de afvoer bewegen. Forceer het niet, anders kan de kabel dubbel gaan zitten en bekneld raken.
  3. Draai de veer verder de afvoer in
   Terwijl je de ontstoppingsveer verder de afvoer induwt maak je nog steeds draaiende bewegingen met de hendel. Over het algemeen zal je de verstopping nu wel gevonden hebben, het is zeldzaam dat je meer dan een paar meter moet gaan, omdat de meeste verstoppingen zich in de sifon direct onder de afvoeropening bevindt. Je kunt het meestal wel aan de veer voelen wanneer deze de verstopping tegenkomt; draai de kabel om de verstopping te doordringen en op te breken.
  4. Afvoer doorspoelen
   Laat een kleine stroom water ongeveer een minuut lopen om te zien of het langs de ontstoppingsveer loopt. Als het water snel weer terugloopt, probeer dan de veer nog iets verder de afvoer in te duwen. Herhaal anders de hele procedure nog een keer. In de meeste gevallen zal de verstopping  zich vrij dicht bij de afvoeropening of in de sifon bevinden.
  5. Verwijder de ontstoppingsveer
   Wanneer u de veer voorbij de verstopping voelt bewegen, keert u de draairichting van de kabel om en trekt u de veer langzaam uit de afvoeropening. U zult waarschijnlijk haar en puin zien aan het einde van de veer als deze uit de afvoeropening komt.
  6. Spoel de afvoer door
   Laat water gedurende een minuut of twee door de afvoer lopen om te testen of de verstopping is verholpen, voordat je het doucherooster terug plaatst. Dit zal al het vuil wegspoelen dat is losgemaakt maar niet is mee terug gebomen door de ontstoppingsveer.

[adinserter block=”3″]

Lees ook: 4 oplossingen als een ontstoppingsveer niet naar behoren werkt

Tips voor het verwijderen van douche afvoerverstopping

 • Controleer of alleen de doucheafvoer verstopt is. Als er afvoeren achter de douche zijn die ook verstopt zijn of langzaam lopen, hebt u mogelijk te maken met een verstopping aftakking of zelfs een verstopping van de hoofdrioolleiding. Deze ernstigere verstoppingen vereisen werk met een grotere veer.
 • Stuur de veer niet door de openingen in het doucherooster. Het kan lastig zijn om het rooster eraf te halen. maar tenzij u het verwijdert, kan het eruit trekken van de ontstoppingsveer erg moeilijk zijn, zeker als er allemaal haar en puin in verstrikt zit. Afvoerroosters worden meestal bevestigd met schroeven, maar soms worden ze gewoon op hun plaats geduwd en kunnen ze met een beetje voorzichtigheid worden verwijderd.
 • Houd nabijgelegen afvoeren in de gaten. Als er zich een andere douche of badkuip in de ruimte bevindt, let dan goed op dat daar de ontstoppingsveer niet naar boven komt.

Lees ook: Tips om je verstopte wc te ontstoppen