Hoe gebruik je een hogedrukreiniger?

Wanneer het tijd is om uw buitenprojecten aan te pakken, kan een hogedrukreiniger u helpen de klus te klaren. Hogedrukreinigers zijn een effectieve manier om tuintegels, kliko’s, auto’s en vele andere dingen mee schoon te maken. Of u nu de gevelbekleding voorbereidt op verf of het weekend doorbrengt met het wassen van uw auto, dit stappenplan leert u hoe u een hogedrukreiniger veilig en effectief kunt gebruiken.

1. Voorbereidingen treffen

Begin met het voorbereiden van het gebied wilt schoonmaken met de hogedrukreiniger.

 • Verwijder potplanten, terrasmeubilair, fietsen en speelgoed.
 • Plaats een zeil of doek over planten en beelden.
 • Veeg vuil, puin of stenen weg deze kunnen namelijk door de hogedruk van het water gevaarlijke projectielen worden.
 • Bedek ook stopcontacten, ramen en ventilatie openingen die dicht in de buurt zitten van waar je de hogedrukspuit gaat gebruiken.

2. Kies je hogedrukreiniger en accessoires uit

Beslis voordat je begint of je een hogedrukreiniger gaat kopen of huren. Als dit een klein project is dat één keer per jaar plaats vind dan is het misschien verstandig om er één te huren of te lenen van iemand.

Bepaal op basis van wat je wilt gaan schoonmaken welk type hogedrukreiniger geschikt is voor je. Voor middelzware tot zware klussen, zoals het reinigen van gevelbekleding of het verwijderen van olievlekken van een oprit, wordt een hogedrukreiniger aanbevolen met een hoge PSI. Hoe hoger de PSI hoe krachtiger de hogedrukspuit is.

Voor lichte klussen zoals het schoonmaken van je auto of kliko is een hogedrukreinigers met een iets lagere PSI beter. Deze zijn ook iets beter handbaar.

Dit is ook een goed moment om te beslissen of u accessoires zoals hogedrukreinigerslangen, verlengstangen of een borstel nodig heeft.

3. Sluit je tuinslang aan

Sluit de hogedrukreiniger aan op de watertoevoerleiding met een tuinslang. Zorg ervoor dat de slang is aangesloten op de watertoevoer van uw huis. Sluit de slang aan op de waterinlaat van de hogedrukreiniger.
Controleer nogmaals of alle verbindingen goed vastzitten.

Tip: Je kunt controleren of de waterbron van je huis de juiste hoeveelheid druk levert door deze in een emmer te testen voordat u de hogedrukreiniger aansluit. Kijk hoe lang het duurt om een emmer van 12 liter te vullen. Als het twee minuten of minder duurt, zou het goed moeten zijn om te beginnen.

4. Test de druk eerst voor je gaat beginnen

Schakel vervolgens de watertoevoer in en test het mondstuk door de trekker op de hogedrukreiniger in te drukken. Als er een regelaar op zit zet hem dan eerst op de laagste stand om terugslag van de machine te voorkomen. Druk de trekker ongeveer een minuut in om overtollige lucht te laten ontsnappen. Laat de trekker los en pas het mondstuk aan de behoeften van uw project aan.

5. Start je project

Je kunt nu de hogedrukreiniger aanzetten en aan je project beginnen. Sluit de machine aan op een geaard stopcontact en zet hem aan.

Gebruik voor gelijkmatige reiniging een rasterpatroon: begin bovenaan het en beweeg van links naar rechts. Een bredere straal staat gelijk aan een snellere reiniging, terwijl een strakkere straal gelijk staat aan een diepere reiniging.

Tip: Houd de spuitmondtip ongeveer 10 cm verwijderd van het gebied dat u schoonmaakt. Ga dichterbij voor moeilijk bereikbare vlekken.

6. Zet je hogedrukreiniger uit

Volg deze stappen als het tijd is om de machine uit te schakelen:

 • Laat de trekker los en schakel de waterbron uit.
 • Maak de slang niet onmiddellijk los van de machine als de hoofdwaterbron nog aan staat.
 • Er is druk opgebouwd in de slang en kan letsel veroorzaken.
 • Schakel nu de hogedrukreiniger uit en haal de trekker over om overtollig water en druk te verwijderen.

7. Haal de tuinslang los

Haal de tuinslang voorzichtig los van de waterinlaat van de hogedrukreiniger. je kunt de slang daarna ook loskoppelen van de watertoevoer van het huis en uw slang opbergen. Bewaar uw hogedrukreiniger in een droge ruimte binnenshuis of in de schuur.

Hogedrukreiniger tips

Houd deze tips en trucs in gedachten bij het gebruik van een hogedrukreiniger:

 • Zorg er altijd voor dat uw hogedrukreiniger op een vlakke ondergrond staat.
 • Voor degenen met een terras, is het aan te raden om minstens één of twee keer per jaar onder druk te wassen. Hoge druk van een hogedrukreiniger en een mondstuk in een hoek van 45 graden zou de klus moeten klaren.
 • Een bredere straal staat gelijk aan een snellere reiniging, terwijl een strakkere straal gelijk staat aan een diepere reiniging.
 • Maak uw auto schoon met een elektrische hogedrukreiniger. Gebruik een oppervlaktereiniger of afwasmiddel voor hogedrukreinigers.
 • Voor garagevloeren en andere betonnen oppervlakken kan een hogedrukreiniger worden gebruikt met een  gemiddelde tot hoge druk in een hoek van 45 graden.
 • Houd bij het hogedrukreinigen van gevelbekleding het mondstuk altijd ongeveer 1,20 meter van de gevelbekleding af om de verf of het oppervlak niet te beschadigen.
 • Spuit nooit op ramen met een hogedrukreiniger en houd de spray uit de buurt van buitenverlichting en armaturen.
 • Was nooit onder druk terwijl u op een ladder staat. Door de druk kunt u uw evenwicht verliezen.
 • Draag altijd een veiligheidsbril, schoenen of laarzen met gesloten neus en andere veiligheidsuitrusting.
 • Blijf ten minste 1,8 meter verwijderd van elektrische leidingen wanneer u een hogedrukreiniger gebruikt.