Home schoonmaken Hoe kan je het beste je aangebrande pan schoonmaken?

Hoe kan je het beste je aangebrande pan schoonmaken?

by admin

Even je aandacht ergens, en je pan is aangekoekt! Wat nu? Schoonmaken met afwasmiddel? Dat zal helaas niet altijd werken. Als je pan zodanig is aangekoekt dat afwasmiddel niet werkt, dan wordt het tijd voor een andere aanpak. Gooi je pan nog niet weg. Maar probeer één van de volgende tips om een sterk aangebrande pan schoon te maken.

De beste manier om een aangebrande pan schoon te maken is door water en en 1/4 kopje soda in je aangebrande pan te doen en te laten koken. Als het water kookt gooi je de soda erin. Schraap dan voorzichtig met een schraper over de bodem. Schraap net zolang tot je geen aangebrand etensresten meer voelt. Dit zou je pan moeten schoonmaken als dat niet werkt kijk dan naar onze andere tips.

Er zijn natuurlijk pannen die zijn gemaakt van verschillende materialen, denk aan aan rvs pan, emaillen pan of een gietijzeren pan. En in allemaal kun je eten laten aanbranden of laten aankoeken. De ene pan zal je iets makkelijker kunnen schoonmaken dan de andere. Maar onderstaande tips kun je voor alle pannen gebruiken.

1. Zo maak je je aangekoekte gietijzeren pan schoon.

Was je gietijzeren pan met de hand. Je kan een kleine hoeveelheid zeep gebruiken. Gebruik indien nodig een pannenschraper om de grote aangekoekte stukken van de bodem te schrapen. Voor hardnekkig en sterk aangekoekte pannen kun je het beste de pan met een laagje warm water voor 3-5 minuten laten weken.  Gebruik de schraper nadat de pan is afgekoeld.  Droog de pan onmiddellijk en grondig met een pluisvrije doek of keukenpapier.

2. rvs pan schoonmaken

Roestvrijstalen pannen zijn gemakkelijk schoon te maken en moeten meteen na gebruik worden afgewassen. Dit zodat etenswaren geen hebben om aan te koeken. Meestal is alles wat rvs potten en pannen nodig hebben is een goede wasbeurt in warm zeep water. Volg onderstaande stappen om ervoor te zorgen dat je aangekoekte of aangebrande rvs pan weer schoon wordt.

  • Laat de pan volledig afkoelen voordat je hem wast. Als u een hete pan in het water zet kan deze kromtrekken.
  • Wassen met warm zeep water.
  • Gebruik een niet-schurend schuursponsje om voedselresten te verwijderen (dus ook geen staalwol)
  • Droog je roestvrijstalen pan direct na het wassen om watervlekken te voorkomen.
  • Als er watervlekken verschijnen, wrijf dan over het oppervlak van de pan met een vochtige spons of een stuk vochtig keukenpapier dat is besprenkeld met een kleine hoeveelheid baking soda.
  • Spoel de pan daarna af onder warm water om alle sporen van baking soda (zuiveringszou)t te verwijderen.

Zo maak je de onderkant van je koperen potten en pannen schoon met azijn, baking soda en citroen.

Breng de koperen onderkant van je potten en pannen terug naar hun glanzende nieuwstaat met zuiveringszout, azijn en een halve citroen.

  • Draai de pan ondersteboven en strooi zuiveringszout over de koperen bodem.
  • Giet azijn over de bodem van de pan.
  • Snij de citroen door de helft.
  • Schrob nu met de halve citroen over de onderkant. Gebruik een halve citroen als “schrobborstel” om de onderkant van de pan te schrobben.
  • Schrob indien nodig ook langs de zijkanten.
  • Afspoelen en drogen
  • Spoel de pan grondig uit en droog hem daarna af met een doek.

Hoe maak je koekenpannen met antiaanbaklaag schoon?

Braadpannen met antiaanbaklaag kunnen baat hebben bij een mengsel van zuiveringszout en water om aanhoudende voedselgeuren en smaken te verwijderen. Zuiveringszout werkt ook als een mild schuurmiddel om hardnekkige vlekken en verbrande olie te verwijderen.

  • Bedek de bodem van de pan met een laagje water.
  • Strooi rijkelijk baking soda over het water om een dunne pasta te maken.
  • Laat de pan enkele uren staan, spoel hem dan af en was hem.
  • Verwijder hardnekkige vlekken op pannen met antiaanbaklaag door een oplossing van 4 eetlepels zuiveringszout en 1/2 kopje water in de pan te koken.
  • Laat de pan afkoelen, spoel hem af en schrob de vlek met baking soda en een niet-klevende nylon schrobborstel.

Hoe maak je een aangebrande pan schoon met cola

Je pan schoonmaken met cola is ook goed te doen aangezien bijna iedereen wel cola in huis heeft. Volg de volgende stappen om een verbrande pan met cola te reinigen.

        • Pak je aangebrande pan en voeg voldoende cola toe om alle verschroeide/aangebrande delen te bedekken.
        • Voeg nu wat extra cola toe aan de pan omdat er wat zal verdampen tijdens het verwarmen.
        • Zorg ervoor dat je de onderkant van de pan afdroogt nadat je hem gevuld hebt met cola. Zet hem niet op het fornuis als er druppels cola op het fornuis kunnen vallen.
        • Nadat je de verbrande pan met cola hebt gevuld, zet je deze op het vuur.
        • Zet het vuur hoog en breng het aan de kook.
        • Laat het een paar uur in de pan, of totdat het eten los is.
        • Zorg ervoor dat je het kookt, niet alleen laat sudderen.
        • Als je grote bellen van de bodem van de pan ziet opstijgen en het geeft bijna continue stoom af. dan weet je dat het kookt.
        • Gebruik een schraper om zoveel mogelijk resten te verwijderen. je kunt een plastic of houten schraper gebruiken.
        • Het zou nu gemakkelijk zijn om het af te schrapen, omdat de hitte het verbrande voedsel losser maakte en de cola zuur van aard is.
        • Nadat u de inhoud van de pan heeft gekookt, haalt u deze van het vuur.
        • Laat het een half uur volledig afkoelen.
        • Gooi de inhoud weg – u zult waarschijnlijk merken dat de pan er al een beetje schoner uitziet.
        • Schrob het vervolgens om de verbrande film en vuil te verwijderen.
        • Staalwollen kussentjes zijn efficiënt maar ze krassen vaak op de bodem van de pan, wat verdere schade kan veroorzaken.
        • Sponzen bedekt met plastic gaas zijn een ideaal alternatief omdat ze schroeiplekken helpen weg te schrobben zonder je pan te beschadigen.

3 Methodes om je aangebrande pan schoon te maken.

Als je pan nog heet genoeg is en je pan is niet heel vies. Dan heb je niet veel spieren nodig om je pan schoon te maken. Maar als er je pan wel vies is en er van alles aangekoekt is dan zijn er drie manieren om verschroeide, aangekoekte en aangebrande pannen schoon te maken, afhankelijk van hoe ernstig ze zijn verbrand.

Voor al deze methoden heb je meer nodig dan alleen zeep. Schurende reinigingsmiddelen of gewoon baking soda (zuiveringszout) kunnen helpen bij het verwijderen van aangekoekt voedsel, zwartgeblakerde vlekken of ingebrande olie. We geven de voorkeur aan baking soda omdat het goedkoop en gemakkelijk te vinden is. Vermijd agressieve chemicaliën zoals ovenreiniger, wat een verleidelijke snelle oplossing kan zijn, maar blijvende schade kan veroorzaken. Het idee achter het gebruik van ovenreiniger op pannen is in feite dat het heel goed is in het verwijderen van aangebrande etenswaren (op de manier dat het goed is in het schoonmaken van roosters in je oven), maar het probleem is dat het coatings kan verwijderen, vooral op pannen met antiaanbaklaag.  Hoewel lichte krassen van een schuursponsje de prestaties van je pan niet zullen veranderen, kunnen ovenreiniger of bleekmiddel pannen dieper beschadigen. Dit zal niet alleen je pannen permanent beschadigen, maar voedsel kan ook vast komen te zitten in de beschadigde pan waardoor pannen in de toekomst nog moeilijker schoon te maken zijn.

En wat voor schuurmiddel u ook kiest, was altijd met water en zeep nadat u uw pannen hebt schoon geschrobd. Reinigingsmiddelen kunnen strepen maken, dus zorg ervoor dat u pannen goed afspoelt en droogt met een schone handdoek.

De eenvoudigste methode: Baking soda

Het is altijd gemakkelijker om een aangebrande pan zo snel mogelijk na het koken schoon te maken. Als afwasmiddel en schrobben niet werkt om de ingekookte olie of aangebrand voedsel te verwijderen doe je het volgende.

          • Maak een brij van water en bakpoeder op de bodem van de pan. (Wees niet bang om teveel baking soda te gebruiken).
          • Zorg in ieder geval dat de bodem helemaal bedekt is.
          • Laat het mengsel een paar minuten intrekken en schrob het dan weg met een schuursponsje (bij voorkeur een nieuwe).
          • Als de vlekken niet loskomen, kunt u deze stappen herhalen en de pasta langer laten zitten, zelfs ‘s voor een nacht.

Een extra stap voor grotere aangebrande of aangekoekte delen: kook eerst de baking soda

Voor grotere hardnekkige vlekken die langs de zijkanten van een pan of koekenpan zitten, kun je de volgende methode proberen.

          •  Leg een klein beetje baking soda in het midden van de pan, schenk ongeveer een ¼ kopje water erbij in de pan(misschien heb je meer nodig voor een grotere pan), en breng aan de kook.
          • Terwijl het water kookt en verdampt, laat het een laagje baking soda achter rond de wanden van de pan die je vervolgens kunt schrobben.
          • Als het meeste water is afgekookt, zet je het vuur uit en gebruik je een borstel met een lange steel of een schuursponsje om je pan te schrobben (nogmaals, nieuwe sponsjes zullen beter werken).
          • Het is het beste om dit te doen terwijl de pan nog heet is, dus het kan zijn dat je misschien een handdoek of ovenwant nodig hebt om de pan vast te pakken. Wij hebben succes gehad met deze methode, maar het is niet zo effectief om dit te doen bij pannen die al jarenlang zijn ingebrand.

Een methode om jarenlang ingebrande pannen schoon te maken.

Om echt alle aangebrande delen van jarenlange ingebrande olie te verwijderen, met zo min mogelijk schrobben.

Dompel je je pan volledig onder in een grotere pan of pot met kokend water en bakpoeder om de vlekken eraf te koken. Hoewel het een beetje lastig is om een pan in een pot met kokend water te wringen, zijn de resultaten magisch. Met een minimum aan schrobben zijn je pannen weer glanzend schoon. zelfs een voorheen zwartgeblakerde, ingebrande 10 jaar oude koekenpan.

Hoe beginnen we

          • Eerst moet je een pan kiezen waar je pan in past. Bijvoorbeeld een grote een soeppan voor kleine koekenpannen en een braadpan voor grotere.
          • Vul wat je ook gebruikt met voldoende water om je pan volledig in onder te kunnen dompelen (of grotendeels onder te dompelen).
          • Breng het aan de kook. Als je een grote braadpan gebruikt, kun je deze over twee branders op het fornuis plaatsen.
          • Voeg een flinke hoeveelheid baking soda toe ongeveer ¼ kopje of een ½ kopje)
          • Plaats de pan voorzichtig in het water.
          • Breng het water zachtjes aan de kook en laat de pan ongeveer 15 tot 30 minuten koken
          • Draai de pan indien nodig om, zodat alle kanten gekookt worden.
          • Je zou nu bruine resten moeten zien afbladderen.
          • Verwijder de pannen voorzichtig (gebruik een tang en of ovenwanten).
          • Voeg vervolgens weer zuiveringszout en water toe aan de pan om een schurende brij te creëren die de rest van de vlekken helpt te verwijderen, en schrob snel nu de pan nog heet is.
          • Je kunt de pan met een handdoek vasthouden.

Hoe je kunt voorkomen dat voedsel blijft plakken en aanbrand in je pan.

Hoewel deze methodes het schoonmaken gemakkelijker maken, is het in de eerste plaats nog beter om die hardnekkige aangekoekte rotzooi te vermijden. U kunt de meeste aangebrande plekken voorkomen door goede apparatuur en de juiste kookmethoden te gebruiken. Het is belangrijk om driedaagse pannen te gebruiken en die gelijkmatig te verwarmen om aan branden te voorkomen. Tri-ply pannen zijn gemaakt van drie lagen: een aluminium kern tussen roestvrij staal. Staal houdt de warmte beter vast en maakt de pan duurzaam, maar aluminium geleidt warmte gelijkmatiger en helpt hetere plekken te voorkomen. Pannen waarvan de aluminiumlaag doorloopt, zullen ook minder snel verschroeien aan de zijkanten dan pannen met een ingekapselde bodem, die alleen een aluminium schijf in hun bodem hebben.

Goede kooktechnieken kunnen ook vastzittend voedsel voorkomen en het schoonmaken later gemakkelijker maken. Het voorverwarmen van een pan en vervolgens het voorverwarmen van je bakvet zijn de sleutels tot succes. Eiwitten van rauw vlees hechten zich aan metaal en blijven dus plakken als ze in een pan terechtkomen. Maar als je je pan en olie heet genoeg krijgt, kan je vlees in die laag olie koken voordat het erdoorheen gaat om de pan te raken.  Het beste is dus om eerst je pan te verwarmen en dan olie toe te voegen. De olie begint af te breken naarmate hij langer in een hete pan staat, waardoor hij plakkerig kan worden. Kijk naar de olie om de temperatuur te beoordelen: als hij glinstert, is hij heet en ben je klaar om je ingrediënten erin te gooien.

Zorg er ook voor dat je vlees of vis droog dept, zodat het zodra het in een hete pan gaat, begint te schroeien. Anders bak je een laag vocht voor het vlees zelf. Als voedsel nat is, kunnen ze niet verder verwarmen dan het kookpunt van water, dus worden ze niet heet genoeg om een ​​maillard reactie te veroorzaken – die knapperige, smakelijke bruining waar je voor gaat als je op hoog vuur bakt.

Ook interessant