Je frituurpan schoonmaken met deze tips

Het is niet goed voor je gezondheid, maar de mens vindt het heerlijk. Het hebben van je eigen friteuse om heerlijke gefrituurde lekkernijen te kunnen maken is fijn, maar het schoonmaken van de frituurpan is een minder leuk klusje. Hoewel de olie gedurende langere tijd kan worden gebruikt, zal de friteuse toch een periodieke schoonmaakbeurt nodig hebben. Een frituurpan schoonmaken is wel een beetje tijdrovend, maar niet moeilijk om te doen. Hier zijn enkele tips om op de juiste manier je frituurpan schoon te maken.

Verwijder als eerst de olie uit de friteuse

Verwijder als eerst de olie uit de friteuse

Je kunt de olie opvangen in de oude olieflessen. Denk er aan dat de olie ingeleverd moet worden bij een inleverpunt. Vloeibaar frituurvet dat nog geschikt is om opnieuw te gebruiken, kun je zo lang in een lege fles laten lopen en het zo enkele uren tot dagen bewaren.

Vast frituurvet kun je in een grote pan bewaren tot je klaar bent met het schoonmaken van de frituurpan. Gooi het dus nooit door de gootsteen! Verwijder vervolgens nog eventuele restjes olie uit de friteuse. Gebruik daarvoor papieren zakdoekjes om de olieresten weg te vegen en stukjes voedsel te verwijderen. Als alternatief kan een kunststof spatel of zachte spons worden gebruikt. Wees tijdens het schoonmaken wel voorzichtig dat je eventuele thermostaatdraden van het verwarmingselement niet beschadigt of buigt.

Frituurpan schoonmaken met afwasmiddel

Frituurpan schoonmaken met afwasmiddel

Er zijn veel verschillende soorten afwasmiddel, dus kies een afwasmiddel die u het liefst gebruikt. Wij raden echter wel Dreft aan. Dit is een van de wat duurdere merken maar doet wat het beloofd te doen. Afwasmiddel is een sterk ontvettend middel en uitermate geschikt om een frituurpan schoonmaken makkelijker te maken.

Deze methode is het meest arbeidsintensief: niet alleen zul je flink moeten boenen om al het vet te verwijderen, ook is het nodig het hete water met afwasmiddel een paar keer te vervangen om echt alle vettigheid weg te krijgen.

Instructies om je frituurpan schoon te maken met afwasmiddel

 1. Vul je gootsteen met heet water, doe er een scheutje afwasmiddel bij en gebruik een afwasborstel om de binnenpan, het mandje en het deksel van de frituurpan met de afwasborstel schoon te boenen.
 2. Veeg de friteuse schoon door in een cirkelvormige beweging over de bodem te wrijven. Doe dit ook aan de zijkanten, misschien met behulp van een zachte spons.
 3. Vul de friteuse met zeer heet water uit de kraan. Laat het warme water staan voor zo’n 30 minuten terwijl je de frituurmand reinigt.
 4. Laat warm water over het frituurmandje stromen en maak deze goed schoon. Voeg meer afwasmiddel toe en maak de korf nogmaals schoon als het mandje vettig blijft voelen.
 5. Borstel de frituurpan schoon met het warme water.
 6. Voeg nieuw water aan de friteuse toe en draai hem rond met je hand om eventuele zeepachtige resten te verwijderen.
 7. Giet het water uit de pan en spoel de de friteuse net zo lang uit totdat het zeepvrij is.
 8. Maak de friteuse goed droog met een theedoek.

Ook kun je een extreem vuile frituurpan schoonmaken. Bij sommige friteuses zijn ovenreinigingsmiddelen nuttig gebleken. Wees echter wel voorzichtig met deze sterke chemicaliën in de friteuse en spoel het goed na om ervoor te zorgen dat er geen chemicaliën in de nieuwe bakolie komt. Succes!

Frituurpan schoonmaken met vaatwastablet

 

Frituurpan schoonmaken met vaatwastablet

Een frituurpan is gemakkelijk, wanneer je snel even een hartige snack wilt klaarmaken. Toch is het nodig om de frituurpan regelmatig schoon te maken. Na het gebruik van ongeveer 7 tot 10 keer, is het vet ook aan vervanging toe. Dat is een mooie gelegenheid om de frituurpan schoon te maken. Een handige methode is de frituurpan schoonmaken met vaatwastablet!

Instructies om je frituurpan schoon te maken met een vaatwastablet

 1. Het vet/olie eruit halen en met een stukje keukenrol de resten zoveel mogelijk weghalen. Er zullen altijd randen blijven zitten van aangekoekte snacks of patat, deze even wegvegen met een stuk keukenrol.
 2. Vul daarna de frituurpan met water tot aan het maximum. Laat het mandje erin zitten.
 3. Voeg nu een vaatwastablet toe en laat de frituurpan warm worden tot 100 graden.
 4. Zet hem daarna meteen uit en laat het water afkoelen
 5. Hierna het water eruit gieten en goed naspoelen.
 6. Is de frituurpan nog niet goed schoon, dan kun je deze stappen, nogmaals herhalen. het mandje wordt hierbij ook direct goed schoon gemaakt.
 7. Een frituurpan schoonmaken met vaatwastablet is dus heel eenvoudig en doeltreffend. Goed naspoelen en drogen, voordat er weer olie in wordt gedaan.

Frituurpan schoonmaken met soda

 

Frituurpan schoonmaken met soda

Soda is net als Dreft een ontvetter en geschikt om aangekoekt vet en vuil van roestvrij staal te verwijderen.

Instructies om je frituurpan schoon te maken met soda

 1. Vul de frituurpan ongeveer voor driekwart met water, voeg een paar eetlepels soda toe en hang het frituurpan mandje in de binnenpan.
 2. Zet een raam open, steek de stekker in het stopcontact en stel de temperatuur in op maximaal 90 graden.
 3. Breng het water met de soda bijna aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten staan.
 4. Zet de frituurpan weer uit en trek de stekker uit het stopcontact, gooi de binnenpan leeg in de gootsteen.
 5. boen zo nodig het los geweekte vet en vuil van de binnenpan en mandje weg met een afwasborstel of spons
 6. spoel beide onderdelen goed uit met heet water. Ook op deze manier krijg je jouw frituurpan aan de binnenkant brand schoon.

Heb je jouw frituurpan lang verwaarloosd met schoonmaken en bied het afwasmiddel, vaatwastablet of soda methode niet langer? Probeer dan onderstaande  methode als de laatste optie.

Frituurpan schoonmaken met een frituurpan reiniger

Ja, je leest het goed. Er zijn tegenwoordig ook frituurpan reinigers op de markt, waarmee je jouw frituurpan en toebehoren in een handomdraai weer brand schoon krijgt. Wij hebben zelf geen ervaring met een degelijk middel. Maar het lijkt ons het proberen waard als de vorige methoden hierboven ook niet meer werken. Als je het niet probeert weet je zeker dat het niet lukt!