Home schoonmaken Je oven schoonmaken met de volgende tips!!

Je oven schoonmaken met de volgende tips!!

by admin

Iedereen die de oven wel eens gebruikt om pizza, afbakbroodjes, quiche of iets dergelijke te bakken, heeft er wel last van. Een vieze oven met hardnekkig vuil. Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord: de zelfreinigende functie van een oven. Maar dan heb je misschien ook gehoord dat deze zelfreinigende functie erg kan stinken. Een echte aanrader om het te gebruiken is het dus niet. Er zijn ander en betere manieren om je oven goed schoon te maken. En in de geest van de voorjaarsschoonmaak is het nu een goed moment om over die betere manier te praten.

Ik heb een volledig veilige, natuurlijke en effectieve methode om de klus te klaren, geen agressieve chemicaliën en geen auto-cleaning op hoge temperatuur met rookmelder. Het kost wat tijd maar het is het zeker waard. Bovendien heb je waarschijnlijk alles wat je nodig hebt om je oven schoon te maken al in huis.

In plaats daarvan kun je je oven op natuurlijke wijze reinigen met een beetje azijn, baking soda (zuiveringszout). Dit is hoe ik mijn oven schoonmaak.

Oven schoonmaken met Baking soda en azijn

Wat heb je nodig?

 • Baking soda
 • Witte azijn
 • Water
 • Rubberen handschoenen
 • Vochtige vaatdoek
 • Plastic of siliconen spatel
 • Spuitfles
 • Kommetje

Instructies

 1. Oven leegmaken
  verwijder uw ovenrekken, oventhermometer en al het andere dat u in de oven hebt.
 2. Maak een pasta van zuiveringszout
  Meng in een kleine kom een ​​1/2 kopje zuiveringszout met een paar eetlepels water. Pas de verhouding van beide zo nodig aan totdat je een smeerbare pasta hebt. Voor mij waren het ongeveer 3 eetlepels water om de gewenste smeerbare consistentie te krijgen.
 3. Je oven insmeren 
  Smeer de pasta op de binnenkant van je oven, maar blijf uit de buurt van de verwarmingselementen. Je kunt het beste  handschoenen gebruiken als je oven erg vies is. Dan kun je alles goed insmeren zonder dat er vieze drap of iets dergelijks onder je nagels komt te zitten. Het bakpoeder zal een bruinachtige kleur krijgen als je het inwrijft; op sommige plaatsen kan het ook dikker zijn dan op andere, wat prima is. Probeer de hele oven zo goed mogelijk te bedekken, waarbij u extra aandacht besteedt aan bijzonder vettige gebieden.
 4. Laat het een nacht intrekken
  Laat het bakpoedermengsel ten minste 12 uur of een nacht rusten.
 5. Reinig uw ovenrekken
  Maak ondertussen uw ovenrekken schoon. Bekijk hier hoe je je ovenrooster het beste kunt schoonmaken.
 6. Pasta uit de oven verwijderen
  Neem na 12 uur of een nacht een vochtige vaatdoek en veeg zoveel mogelijk van de gedroogde bakpoederpasta weg. Gebruik een plastic of siliconen spatel om de pasta zo nodig te verwijderen. Een spatel kan van pas komen op die moeilijk bereikbare plaatsen.
 7. Spray een beetje azijn
  Doe een beetje azijn in een spuitfles en spuit overal waar je nog bakpoederresidu in je oven ziet. De azijn reageert met het bakpoeder en schuimt zachtjes op.
 8. Een laatste veegbeurt
  Neem een vochtige doek en veeg het resterende schuimige azijn-bakpoeder mengsel weg. Herhaal dit totdat alle bakpoederresten verdwenen zijn. Voeg meer water of azijn toe tijdens het vegen om de oven echt schoon en glanzend te krijgen.
 9. Ovenrekken terug plaatsen
  Plaats de ovenrekken en al het andere dat u in uw oven bewaart terug in de oven.

Oven schoonmaken met citroen

Wat heb je nodig?

 • 2 citroenen
 • Ovenschaal
 • Water

Instructies

 1. Citroen mix maken
  Pers 2 citroenen in een ovenschaal en vul deze voor 1/3 vol met water. Snijd elke citroen doormidden en pers het sap uit in een ovenschaal. Je kunt ook een citruspers gebruiken als je moeite hebt om al het sap eruit te halen. Vul de ovenschaal voor 1/3 met water. Leg de citroenschillen ook in de ovenschaal nadat ze zijn geperst.
  Deze methode is makkelijk omdat je de ovenrekken niet hoeft te verwijderen. Het citroensap en water verzachten eventuele vervuiling die op de ovenrekken zitten en u kunt ze reinigen terwijl u ook de rest van de binnenkant van de oven schoonmaakt.
 2. citroensapschotel bakken
  Bak de citroensapschotel 30 minuten op 120 ° C. Verwarm je oven voor. Zodra je oven is voorverwarmd plaats je de ovenschaal op een van de ovenrekken en stel je een timer in voor 30 minuten.
  Uw oven kan tijdens de baktijd roken, wat volkomen normaal is. Schakel gewoon uw ovenventilator in en open een venster als dat nodig is.
 3. Laat de oven afkoelen en schraap en veeg dan het losgemaakte vuil weg.
  Nadat de 30 minuten zijn verstreken, zet je de oven uit en laat je de binnenkant ongeveer een uur afkoelen, of totdat het voldoende is afgekoeld om aan te raken. Gebruik een schuursponsje om het losgemaakte vuil weg te schrobben. Gebruik voor hardnekkig vuil een rubberen of siliconen spatel.
  Gooi het citroenwater niet weg! U kunt het tijdens het reinigen gebruiken om vuile gebieden te weken en vet weg te vegen. Dompel je schuurspons gewoon in het citroenwater en blijf schrobben.
 4. Droog de oven af ​​met een handdoek en plaats de ovenrekken terug
  Nadat je al het vuil hebt verwijderd, neem je een schone handdoek en veeg je de binnenkant van de oven schoon. Als u nog vuile plekken tegenkomt, neem dan even de tijd om ze opnieuw te schrobben met je schuurspons.
  Als het goed is zou je nu een glanzende, schone oven moeten hebben.

 

You may also like