Je strijkijzer schoonmaken met deze tips

Je overhemden zien er fris uit, maar na verloop van tijd ziet je strijkijzer er waarschijnlijk slecht uit. Je strijkijzer makkelijk schoonmaken met onderstaande eenvoudige techniek. Deze how-to verwijdert mineraal vlekken op de ijzeren plaat en maakt aangekoekte stoomroosters weer schoon. 

Een vieze strijkbout kan veel problemen veroorzaken, vooral als u veel wasgoed moet strijken. Na verloop van tijd kan water minerale afzettingen achterlaten. Als u een spray of een ander product gebruikt voor het strijken gebruikt, kan dit smurrie achterlaten op de plaat van het strijkijzer. Gelukkig is een strijkbout echter relatief eenvoudig schoon te maken en te ontkalken, vooral als je het regelmatig doet.

Het schoonmaken van je strijkijzer met baking soda.

Benodigdheden

 • strijkijzer
 • plat oppervlak
 • water
 • bakpoeder
 • spatel
 • vochtige doek
 • wattenstaafje
 • gedestilleerd water
 • schone doek.

Volg deze stappen om je strijkijzer schoon te maken.

 1. Meng water en bakpoeder
  Maak een pasta van 1 eetlepel water en 2 eetlepels zuiveringszout(bakpoeder).
 2. Breng de pasta aan op het strijkijzer
  Spreid de pasta met een spatel op de ijzeren plaat en bedek de gebieden met minerale afzettingen.
 3. Veeg je strijkijzer schoon
  Veeg de pasta af met een vochtige doek.
 4. Reinig stoomgaatjes
  Dompel een wattenstaafje in gedestilleerd water en steek het in de stoomopeningen van het strijkijzer. Giet stilstaand water uit het strijkijzer.
 5. Vul het reservoir opnieuw
  Giet er gedestilleerd water in tot het reservoir voor een derde vol is.
  Tip: meng voor een sterkere oplossing 3/4 kop water en 1/4 kop witte azijn.
 6. Zet de stoom aan
  Zet het strijkijzer op de hoogste stand en stoom een ​​paar minuten een schone doek, zodat schoon water eventuele afzetting uit de stoomopening wegspoelt.
 7. Giet de vloeistof eruit
  Schakel het strijkijzer uit en giet het resterende water weg. Plaats het strijkijzer op een niet te delicate ondergrond voor het geval er sediment uit druppelt.

[adinserter block=”3″]
Tip: Leeg het reservoir van het strijkijzer na elk gebruik om te voorkomen dat minerale afzettingen zich opbouwt.

Het schoonmaken van je strijkijzer met witte azijn en zout

 1. Meng twee delen witte azijn en een deel zout.
  verwarm dit mengsel op het fornuis op middelhoog vuur. Verhit tot het zout is opgelost, maar laat de azijn niet koken.
  Het zal een sterke geur afgeven, maar het zal je strijkijzer goed schoonmaken.
 2. Laat het mengsel afkoelen.
  Laat de hete azijn wat afkoelen. Je wilt dat het warm is, maar niet kokend heet.
  Draag schoonmaakhandschoenen om uw handen te beschermen tegen de geur van azijn.
 3. Dompel een schone doek in het azijnmengsel.
  Gebruikt het mengsel om de plaat van je strijkijzer schoon te maken door het afgekoelde mengsel over de plaat van je strijkijzer te wrijven.
  Je kunt hiervoor ook een zachte borstel gebruiken, tenzij je een teflon gecoat strijkbout hebt, dan kan je dat beter niet doen. De borstel kan namelijk krassen veroorzaken. Vermijd het gebruik van een staalborstel, omdat dit de ijzeren plaat zal beschadigen.
 4. Spoel je strijkijzer schoon.
  Nadat u klaar bent met reinigen, moet u alle resterende resten verwijderen. U kunt dit doen door een schone doek in wat witte azijn te dopen en de plaat van het strijkijzer voorzichtig schoon te maken.
 5. Strijkijzer aanzetten
  Daarna kunt u het strijkijzer aanzetten en over een oud stuk, maar schone doek laten gaan. Dit zal helpen om eventueel achtergebleven residu te verbranden.

Andere manieren om uw strijkijzer schoon te maken.

 1. Droogtrommeldoekje 
  Zet uw strijkijzer op de laagste stand. Neem een ​​nieuw droogtrommeldoekje en wrijf voorzichtig over de plaat van het strijkijzer totdat al het vuil en de smurrie verdwenen is.
  Wanneer u klaar bent, zet u de hitte van het strijkijzer hoger en strijkt u een schone doek om alle achtergebleven resten te verwijderen.
 2. Tandpasta
  Gebruik tandpasta om de plaat schoon te maken. Plaats een beetje tandpasta rechtstreeks op een koele plaat, zorg ervoor dat u probleemgebieden raakt. Wrijf de tandpasta eraf met een schone doek, zet het strijkijzer op stoom en stoom een ​​doek gedurende vijf minuten.
  Je kunt ook 1 el (3 g tandpasta, 2 el (6 g) bakpoeder en 3 el (45 ml) azijn met elkaar mengen en dit mengsel gebruiken om de zoolplaat schoon te maken.
 3. Krant
  Reinig een plakkerig strijkijzer met een krant. Als de onderkant van uw strijkbout plakkerig is, zet dan je strijkijzer op de hoogste stand en de stoomfunctie uit. Strijk dan over een stuk krant totdat je strijkijzer schoon is en niet meer plakt.
  Als het daarna nog steeds plakkerig is, kun je een beetje zout op de krant strooien en het proces herhalen.