Je wasmachine reinigen doe je zo!

Als je wasmachine erger ruikt dan je zweterige trainingsshirt, is het tijd om hem goed reinigen. Ja, zelfs wasmachines worden vies. Vooral door dat achtergebleven wasmiddel en kalk zich ophopen in gebieden die je niet kunt zien. En schimmel en meeldauw voelt zich prima op deze plekken. En dan hebben we het voornamelijk over het rubber van de deur de wasmiddel lade en de afvoerslang. Je wasmachine reinigen is dus erg belangrijk.

Hoe kun je het beste je wasmachine reinigen

Dus hoe reinig je je wasmachine? Om van deze stinkende naar riool ruikende lucht af te komen, raden wij je aan om een aantal eenvoudige tips te gebruiken. Het beste kunt u onderstaande tips om de paar maanden uitvoeren om terugkomende  problemen te voorkomen.

Wat heb je nodig:

 • Witte schoonmaakazijn
 • Spuitfles
 • Microvezeldoek
 • Soda

wasmachine rubber reinigen met azijn

wasmachine rubber reinigen met azijnVoordat u de wastrommel schoonmaakt, reinig je het rubber door deze te besproeien met witte azijn en af ​​te vegen met een vochtige microvezeldoek. Het rubberen aan de voorkant van de wasmachine,  verzamelt water, haar schuim en zeepresten waardoor er schimmel kan ontstaan. Het is dus erg belangrijk om deze goed schoon te maken.

 

Wasmachine reinigen met azijn en soda
wasmachine reinigen met azijn en soda

  1. Zet de wasmachine op het hoogste niveau en de heetste watertemperatuur.
  2. Doe twee kopjes witte schoonmaakazijn in de wasmiddellade.
  3. Voer een volledige cyclus uit.
  4. Voer nog een cyclus uit op het hoogste niveau en op de heetste watertemperatuur, Voeg dit keer met een half kopje soda toe aan de trommel.
  5. Wanneer de cyclus is voltooid, veegt u de binnenste trommel van de wasmachine af met een vochtige microvezeldoek.
   Terwijl je toch bezig bent, veeg je ook de voorkant van de machine gelijk even schoon.

[adinserter block=”3″]

Wasmachine reinigen met vaatwastabletten

Je wasmachine met vaatwastabletten schoonmaken kan ook. Deze zijn erg goed om vetluis tegen te gaan. Leg 1 of  2 vaatwastabletten toe in je zeeplade en draai een kookwas zonder was.  De vaatwas tabletten ontvetten je wasmachine. En dan voornamlijk je trommel.

Het wasmachinefilter reinigen

wasmachinefilter reinigenHet reinigen van de wastrommel en andere componenten zorgt meestal voor de stinkende geur, maar als u wilt dat uw wasmachine het beste werkt, moet u ook het filter reinigen. Lees de handleiding voordat u de wasmachine schoonmaakt. Er kan enige nuttige informatie zijn die specifiek is voor uw machine.

 • Het filter bevindt zich meestal rechts onderin aan de voorkant van de wasmachine.
  Plaats een handdoek onder de deur en zet een ondiepe schaal bovenop de handdoek om het water op te vangen.
 • Het is normaal dat er water uitkomt. Schroef de filter dop langzaam los en laat het water in de schaal lopen.
 • Verwijder het filter en haal de losse voorwerpen eruit, maar ook dingen zoals haar en pluisjes.
 • spoel het filter onder een warme kraan schoon.
 • Gebruik eventueel een oude tandenborstel om het filter goed schoon te maken.
 • Als het filter erg verstopt of vuil is, kunt u het in een bak met warm water laten weken voordat u het met zeep schrobt.

wasmiddellade reinigen

Wasmiddel lade schoonmakenDe meeste wasmachines hebben een afneembare wasmiddellade. Als je de geur van een wasmachine probeert te voorkomen of te verwijderen, is het de moeite waard om de hele machine schoon te maken. De wasmiddellade is ook een plek waar schimmel en bacteriën kunnen groeien. De lade eruit halen is op de meeste machines eenvoudig (raadpleeg de instructiehandleiding als u niet zeker weet hoe) en zorg voor een goede reiniging. Zeep en water zijn over het algemeen voldoende, maar we gebruiken de azijnoplossing ook hier voor de zekerheid. Zorg ervoor dat de lade droog is voordat u deze terugplaatst.

Wasmachine blijft stinken

stinkende wasAls de geur in je wasmachine blijft en niet weggaat. Betekent dit waarschijnlijk dat de schimmel, meeldouw en bacteriën die de geur veroorzaken. Het probleem is misschien niet volledig opgelost met slechts één reiniging. U moet uw wasmachine mogelijk meerdere keren reinigen voordat u enige verbetering ziet. Probeer verschillende reinigingsproducten elke keer dat u een nieuwe reiniging uitvoert. Sommige middelen werken beter of slechter bij verschillende soorten problemen.

Kijk hier wat mogelijk oorzaken zijn waarom uw wasmachine stinkt.

Onthoud: voorkom dat uw machine stinkt of slechter functioneert door kalkaanslag, zeepresten, schimmel, meeldauw en bacteriën. Maak uw wasmachine dus regelmatig schoon en houdt hem droog wanneer hij niet wordt gebruikt.