Je wc schoonmaken in een handomdraai

Je wc schoonmaken! Niemand kijkt er naar uit. Maar als je het dan toch moet doen wil je je wc ook zo snel als mogelijk schoon hebben. En dan ook nog eens goed schoon. Wij hebben een aantal tips hoe je het beste je sterkvervuilde wc kunt schoonmaken.

Hoe maak je een wc goed schoon?

Voordat u begint moet je zorgen dat je de juiste spullen hebt. Het beste is om om een aparte set schoonmaakhulpmiddelen voor de wc te hebben die niet op andere oppervlakken in huis worden gebruikt. Je wc maak je het beste schoon met chloor en een universele reiniger. zie hieronder het stappenplan.

Wat heb je nodig:

  • Rubberen handschoenen
  • Chloor (bleekmiddel)
  • Universele allesreiniger
  • Vaatdoekje

1. Trek rubberen handschoenen
Trek rubberen handschoenen aan voordat u met het werk begint. Spoel als eerste het toilet door met het deksel naar beneden om spatten te voorkomen. Spuit chloor (bleekmiddel) onder de toiletrand.

2. Maak de buitenkant van het toilet schoon
Terwijl de reinigingsoplossing (chloor) in je wc pot zijn werk doet maakt je de buitenkant van het toilet schoon met een universele reiniger. Begin bovenaan om nadruppelen op reeds schone oppervlakken te voorkomen. Spuit de wc stortbak de drukknop of hendel en de wc randen in en veeg ze af. Klap de wc bril naar beneden en maak de buitenkant schoon. Maak tot slot de hele buitenkant van de wc pot schoon. Begin met de zijkanten en voorkant voordat u de het onderste van de toilet reinigt waar deze de vloer raakt. Dit is ook een goed moment om snel de vloer rond het toilet te dweilen, die ook vies kan zijn.

3. Maak de wc bril schoon
De toiletbril mag nooit worden verwaarloosd. Het is het deel van de wc dat daadwerkelijk in contact komt met mensen en het moet grondig worden schoongemaakt. Spuit de zitting de binnenkant van de wc bril en de rand van het toilet in met reinigingsmiddel. Veeg het deksel, de zitting en de scharnieren aan de achterkant van de toiletbril schoon. Sommige toiletten hebben scharnieren die openklappen voor een betere toegang voor reiniging. Veeg de hele wc bril af met een natte doek met schoon water, om sporen van bleekmiddel of chemicaliën van de toilet bril te verwijderen.

4. Maak de binnenkant van de toiletpot schoon
Begin met het schoonmaken van de wc pot van boven naar beneden. Begin altijd eerst onder de wc rand te schrobben. Kijk onder de rand of je alle vlekken en vuil weg geschrobd hebt. Schrob vervolgens de toiletpot met een toiletborstel. Schrob tot slot de opening van het afvoer onderin de toiletpot. Spoel het toilet door met wc deksel dicht.

5. Als laatste  
Om het af te ronden, verwijder eventuele achtergebleven  druppels reinigingsmiddel of water die zijn achtergebleven. Ruim eventueel gebruikt gereedschap en afval op.

Lees ook:Tips voor het verwijderen van urinesteen

WC met bruine aanslag schoonmaken

Als de toiletpot bruine aanslag of roodachtige roest of minerale vlekken heeft kun je onderstaande tips gebruiken om van de bruine aanlag af te komen.

1. baking soda met azijn om de bruine aanlag vlekken te verwijderen
schrob het porselein dan met baking soda en azijn. Mix een kopje baking soda met een kopje azijn en giet het over de bruine aanslag (vlekken) en laat het 10-15 minuten inwerken. Schrob vervolgens met een borstel over de bruine aanslag en de vlekken zullen verdwijnen.

2. Cola en azijn om van de bruine aanlag in je wc af te komen
Giet een blikje cola in de wc pot laat het even inwerken en begin met schrobben. Gooi er vervolgens een kopje azijn in de wc pot om eventuele resterende vlekken te verwijderen. Zorg ervoor dat je eerst het toilet doorspoeld voordat je andere chemicaliën in je wc giet. Aangezien de producten kunnen reageren met de chemicaliën in de allesreiniger. Spoel de pot ook door met het deksel naar beneden.

wc bril schoonmaken

3. Chloor om je wc schoon te maken.
Als je geen wc reiniger in huis hebt kun je uiteraard chloor gebruiken. Chloor is één van de beste middelen om je wc schoon te maken. Meet gewoon een half kopje bleekmiddel af en giet het in uw toiletpot. Gebruik je toiletborstel om het op alle plekken in de pot en onder de rand te krijgen. Laat het ook vijf minuten inwerken en spoel daarna door.

Zo verwijder je urinesteen

Als je last hebt van hardnekkige urinesteen kun je dit het makkelijkste  verwijderen met  water en azijn. Gebruik een schoonmaakazijn en mix dit met warm water. De verhouding van azijn / water is 1 liter azijn voor 10 liter water.

Giet de mix over de urinesteen plekken. Laat het een nacht inweken. In de morgen alleen even de wc pot goed poetsen met een wc borstel.

Hoe vaak moet ik mijn toilet schoonmaken?

Door uw toilet te desinfecteren, kunt u het risico verminderen dat u in contact komt met bedreigende ziektekiemen in uw huis, vooral als iemand in uw gezin ziek is en niet in hun eigen kamer in quarantaine kan worden geplaatst. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat zelfs na één keer gebruik het toilet weer gastheer kan zijn voor bacteriën en virussen.

Probeer je toilet zo vaak mogelijk schoon te maken. Als er iemand ziek is thuis is het aan te raden dat er elke twee tot drie dagen een volledige ontsmetting moet plaatsvinden. Buiten het griepseizoen zou één keer per week, afhankelijk van hoe vaak het toilet wordt gebruikt, voldoende moeten zijn.

WC borstel schoonmaken

Een wc-schrobborstel kan uit zichzelf schimmel laten groeien als hij in een waterige houder blijft staan. Maak je wc borstel dus regelmatig schoon nadat je klaar bent met het schrobben van de toiletpot. Sproei hem grondig in met een desinfecterende spray en laat hem lucht drogen door hem tussen je toiletbril en de pot zelf te plaatsen (laat de schrobkop boven het water in de pot hangen). Voor je handschoenen, sponzen of andere op rubber gebaseerde schoonmaakproducten, kun je ervoor zorgen dat ze ziektekiemvrij blijven door ze in en mix van bleekmiddel en water te laten weken en daarna aan de lucht te drogen.

De juiste manier en waarom je moet je wc moet schoonmaken

Veel mensen negeren de instructies op hun schoonmaakproducten en realiseren zich niet dat ze toiletoppervlakken een bepaalde tijd nat moeten laten met reinigingsmiddel om ziektekiemen te in zijn geheel te doden. Ja, een product kan beweren dat het 99% van de ziektekiemen en bacteriën doodt. Maar het moet nat blijven om effectief te zijn, en als je het een paar seconden gebruikt, zal het niet effectief zijn.

Eén keer de wc doortrekken kan er al voor zorgen dat de E. coli-bacteriën zes uur in de lucht zweeft en op het toilet zelf terechtkomt. Virussen kunnen in het algemeen overal van een paar uur tot een paar dagen op oppervlakken zoals je toilet blijven leven. De meeste verkoudheids- en griepvirussen overleven enkele uren tot wel 9 dagen, [afhankelijk] van temperatuur en vochtigheid.

Geloof het of niet, onze toiletten kunnen eigenlijk één van de schonere dingen in onze badkamers zijn. Over het algemeen zijn het onze tandenborstelhouders die het grootste aantal virale bacteriën, ziektekiemen en schimmels hebben. Er is een onderzoek geweest waarbij 27% van de toiletbrillen die bij het onderzoek betrokken waren (evenals 14% van de toiletgrepen) schrikbarend hoge hoeveelheden schimmel, gist en ziektekiemen bevatten. Wat dus aangeeft dat veel mensen hun toilet niet correct schoonmaken. De beste manier om ziektekiemen en virussen op je en in je wc te bestrijden, is om deze daadwerkelijk te desinfecteren.