Tips voor het Ontkalken van uw waterkoker

Net als een heleboel mensen Nederland drinken we thee en gebruik we een waterkoker om het water te koken. Het probleem is dat in de waterkoker kalkaanslag zal opbouwen. De waterkoker regelmatig ontkalken zal daarom geen kwaad kunnen, want na een langere periode kan de kalk opbouwen en kan de waterkoker er heel vies uitzien, maar er is een eenvoudige en zeer goedkope manier om uw waterkoker van kalkaanslag te ontdoen.

waterkoker ontkalken met azijn.

Waterkoker ontkalken

De makkelijke manier om opgehoopte kalkaanslag te verwijderen in de waterkoker is met witte azijn en water, u hoeft geen chemische producten te gebruiken alleen witte azijn is al voldoende om uw waterkoker te ontkalken. Azijn is voor een paar euro te koop en met een fles kunt u dit meerdere malen doen, dit is dus een zeer goedkope manier. waterkoker ontkalken azijn verhouding

Hoe ontkalkt u een waterkoker met azijn.

 1. Bedek de getroffen gebieden met water en zet de waterkoker aan.
 2. Als dat klaar is kunt u de witte azijn ( verhouding 1/4 azijn en 3/4 kwart water ) toe voegen.
 3. Laat het dan een uur staan zodat de kalkaanslag in de waterkoker volledig is opgelost.
 4. Wanneer het ontkalken van de waterkoker klaar is spoel de waterkoker een paar keer om , zodat alles weg is en u geen last heeft van een azijn smaak.

Hoe vaak moet je een waterkoker ontkalken?

Het beste wat u kunt doen is uw waterkoker om de paar maanden te ontkalken, dit om het makkelijker te maken om de kalkaanslag te verwijderen en het zal dan ook niet veel tijd nodig hebben om de kalk in de waterkoker te verwijderen.

Als het langer dan 3 of 4 maanden geleden is dat u voor het laatst uw waterkoker heeft ontkalkt is het waarschijnlijk beter om met behulp van een sterkere mix van azijn het een nacht te laten staan en als het nodig is dit een paar keer te herhalen. Zorg er dan alleen wel voor dat je de waterkoker een paar keer met vers water laat koken voordat u de waterkoker weer gebruikt.

Ontkalk uw waterkoker met citroen

waterkoker ontkalkenJe waterkoker ontkalken is niet moeilijk aangezien deze al is gemaakt om water in te doen. Elke 2 tot 3 maanden zult u uw waterkoker moeten ontkalken, maar dit ligt natuurlijk ook aan wat er in de handleiding staat hoe vaak u uw water koker moeten ontkalken. U kunt citroensap gebruiken om uw waterkoker te ontkalken.

Vul de waterkoker met water en gooi hier 1 tot 2 eetlepels citroenzuur bij. Zet de waterkoker aan en laat kort koken. Laat het een halfuur staan. Spoel de waterkoker vervolgens na met schoon water.

 Een waterkoker ontkalken met citroen.
 1. Vul eerst uw waterkoker met een kwart citroensap. Als u verse citroenen gebruikt dan neemt u de sap van 3 uitgeknepen citroenen. De rest vult u aan met water.
 2. Zet nu uw waterkoker aan en laat hem koken wacht tot het water is afgekoeld en gooi dan de water eruit.
 3. Schoonmaken: Als er nog wat kalk achterblijft moet u dit met een natte doek even schoonmaken, zorg er wel voor dat de waterkoker is afgekoeld en niet in het stopcontact zit.
 4. Spoelen: Spoel de waterkoker een keer of vier uit met koud water om er voor te zorgen dat er geen citroensap achterblijft.

Er zijn verschillende waterkoker ontkalk middelen op de markt dat u kan gebruiken. Maar gebruik deze how-to of degene die bij uw waterkoker zit en u kunt langer genieten van uw waterkoker.

waterkoker ontkalken met een bruistablet?

Je waterkoker met een bruistablet doe je op de volgende manier. vul de waterkoker met water en gooi er een bruistablet in. Laat je waterkoker 4 uur staan. Vervolgens leeg je de waterkoker en spoel je hem een paar keer om met schoon water. Laat de waterkoker nu minimaal 2x koken met vers kraanwater om de geur en restjes van het bruistablet eruit te krijgen.

Frequentie van Ontkalken

Als u regelmatig uw waterkoker ontkalkt zult u langer genieten van uw waterkoker.

– 1 keer per  3 maanden als u zacht water heeft.
– 1 keer per maand als u hard water heeft.

U kunt ook contact opnemen met uw waterleverancier om te vragen naar de hardheid van het water in uw regio.

Moet u uw waterkoker ontkalken?

Ja dat is zeker nodig. Er zitten mineralen in het kraanwater en die zorgen ervoor dat de kalk zich opbouwt in uw waterkoker op het moment dat het water wordt verwarmd.

Het ontkalken van uw waterkoker zorgt voor het volgende:

 • Het houdt de binnenkant van uw waterkoker schoon
 • De kook tijd wordt verkleind wat uw energie bespaart
 • Uw waterkoker gaat langer mee
 • En het verkleint de kans dat uw waterkoker snel kapot gaat

Je waterkoker Ontkalken met soda  / zuiveringszout

Hoe gaat het ontkalken van uw waterkoker met zuiveringszout (bicarbonaat)?
Gooi 3 eetlepels zuiveringszout in uw waterkoker en vul de waterkoker met water. Laat de waterkoker dan ongeveer 4 uur staan. spoel de waterkoker om en controleer of er nog resten van kalk aanwezig zijn. Zijn deze nog aanwezig en kunt je ze niet verwijderen herhaal de procedure dan nogmaals.

Een andere procedure is om eerst water te koken en daarna de bicarbonaat toe te voegen, roer daarna de zuiveringszout goed door zodat het op alle plekken komt. Laat dit geheel weer vier uur staan en spoel de waterkoker daarna weer om en controleer of er nog resten zijn achtergebleven.