Senseo ontkalken in een paar stappen!

Is het tijd om je Senseo te ontkalken? Wij laten je zien hoe je het makkelijkst en snelst je senseo kunt ontkalken en onderhouden met citroenzuur, azijn en ontkalkingsmiddel. En dit alles in een paar stappen. Dit is erg belangrijk om de levensduur van je senseo apparaat te verlengen, je zal daardoor ook de optimale smaak en kwaliteit blijven behouden. Wij raden u aan uw machine om de twee maanden te ontkalken.

Uw Senseo ontkalken doet u zo!

De makkelijkste en beste manier om je Senseo schoon te maken en te ontkalken is als volgt. Meng eerst 50ml citroenzuur door 1 liter water en plaats de mix in het waterreservoir. Spoel koffieapparaat door, herhaal en spoel daarna nog minimaal twee keer door met water. Exacte stappen staan hieronder!

 1. Mix citroenzuur met water. Voeg 50 ml citroenzuur toe aan 1 liter water en mix het door elkaar
 2. Giet de mix in het waterreservoir. Giet de mix tot aan het max streepje in het reservoir
 3. Spoel de senseo door. Spoel de senseo door door op het knopje met de 2 kopjes te drukken. Herhaal dit tot het waterreservoir leeg is.
 4. Naspoelen met water. Spoel de senseo daarna nog minstens twee keer door met schoon kraanwater. Dit om de citroensmaak en eventuele achtergebleven kalk eruit te spoelen.

Hoe ontkalk ik mijn senseo koffieapparaat?

Uw Senseo ontkalken is meestal een lastig klusje. Wij weten er alles van. Ook wij moesten rondneuzen op het internet om uit te zoeken hoe onze senseo ontkalkt moest worden. Daarom zijn wij deze site begonnen. Hier vindt u bijna alle Senseo apparaten die er zijn. De senseo original, Quadrante, viva cafe , twist, up en de switch om er maar een paar te noemen. Er komen geregeld weer nieuwe senseo’s bij die allemaal hun eigen manier hebben om te ontkalken. Wij proberen zo goed mogelijk om alle nieuwe Philips senseo koffieapparaten erbij te zetten. Hou dus onze site in de gaten voor instructies voor de nieuwste senseo’s.

Hoe vaak moet je je Senseo ontkalken?

Het is verstandig om uw minimaal 1x in de 2-3 maanden te ontkalken hierdoor zal de smaak behouden blijven en uw apparaat op de juiste manier blijven functioneren dit bevordert de levensduur aanzienlijk.

Wat heb je nodig om je Senseo te ontkalken?

 • Ontkalkingsmiddel
 • schaal of bak
 • gebruikt koffiepadje
 1. Giet water in het waterreservoir en voeg het ontkalkingsmiddel toe.
 2. Plaats een lege schaal of bak onder de koffie uitloop om het water op te vangen.
 3. Zet de senseo aan en wacht tot de senseo het water heeft opgewarmd(het lampje stopt met knipperen).
 4. Plaats de gebruikte koffiepad in de padhouder en plaats hem in de senseo.
 5. Druk op de knop met de twee kopjes, het ontkalkingsmiddel gaat door het apparaat heen.
 6. herhaal dit proces tot het waterreservoir leeg is. Leeg de schaal of bak die onder de koffie uitloop staat.
 7. spoelen van de senseo, dit om achtergebleven resten eruit te spoelen.
 8. Vul het waterreservoir met vers water.
 9. Druk weer op de knop met de 2 kopjes en doe dit net zo vaak dat het reservoir leeg is.
 10. Herhaal dit proces 3 keer om er zeker van te zijn dat er niks meer achter is gebleven.
 11. Maak ook gelijk de rest van de de senseo schoon, denk aan de padhouders, schenktuit en waterreservoir.
 12. Nu bent u klaar en kunt u weer genieten van een verse kopje koffie.

Senseo schoonmaken en ontkalken met azijn

Je senseo apparaat ontkalken hoeft niet moeilijk te zijn. Als je onderstaande stappen volgt heb je binnen no-time weer een kalkvrije en schone senseo. En zul je langer plezier hebben van je senseo.

STAP 1: Het vullen van het reservoir

Haal je waterreservoir van je senseo af en vul hem met koud kraanwater, voeg hier een scheut schoonmaakazijn aan toe. Schoonmaakazijn werkt over het algemeen beter dan gewone azijn.

STAP 2: Het apparaat doorspoelen

Zet een lege schaal of bak, waar minimaal 1,5 liter water in kan, onder de schenktuit van je senseo. Het hele waterreservoir wordt door je senseo gespoeld dus zorg er echt voor dat de bak of schaal groot genoeg is.

STAP 3: Ontkalk cyclus activeren

Nu je alles hebt klaargezet kun je je senseo gaan ontkalken. Zet je senseo eerst aan en zorg dat de senseo het water heeft opgewarmd. Druk nu tegelijk de knopjes voor 1 kopje koffie en 2 kopjes koffie in. Het ontkalken/ schoonmaken wordt in gang gezet. Je senseo zal nu in één keer het hele waterreservoir door je senseo spoelen. Herhaal dit proces nogmaals om er zeker van te zijn dat je apparaat goed is ontkalkt.

STAP 4: Schoonspoelen van je senseo

Om je apparaat goed door te spoelen herhaal je stap 3 zeker 2 á 3 keer. Zodat je er zeker van bent dat er geen kalkresten of schoonmaakazijn is  achtergebleven in je senseo. Voila je hebt nu weer een schone en kalk vrije senseo.

Welke Senseo ontkalkers

Het beste kunt u alleen ontkalkers gebruiken waar citroenzuur in zit. Deze zijn het beste voor het ontkalken van uw Senseo en zal uw apparaat niet beschadigen. U kunt universele gebruiken maar wij raden aan om die van senseo zelf te gebruiken. deze zijn het beste. U kunt deze hier kopen bij Bol.com

Wanneer moet je je SENSEO ontkalken?

Als het lampje van het ontkalken aangaat moet u de senseo ontkalken. Deze gaat branden als er een bepaald aantal kopjes koffie zijn gezet. Mocht er nou geen ontkalkings indicator op uw senseo zitten dat raden wij u aan om uw apparaat om de 12 weken te ontkalken.

Ook is het verstandig om uw apparaat te ontkalken als de volgende problemen zich voordoen.

 • Er zit geen schuim op de koffie.
 • Koffie is niet warm maar lauw
 • Er komt niet de juiste hoeveelheid koffie uit uw senseo.

Mocht u 1 van de bovenstaande problemen herkennen dan is het dus verstandig om uw apparaat te ontkalken.

Ontkalk je SENSEO met de juiste ontkalker

De ontkalker van senseo is uiteraard het ontkalkingsmiddel om uw senseo mee te ontkalken. Deze is dan ook speciaal gemaakt voor uw senseo apparaat.  Zorg dan ook dat u dit op de juiste manier doet en regelmatig. Het zal ervoor zorgen dat uw senseo vrij blijft van kalk en eventuele kalk dat zich in het apparaat bevindt wordt verwijdert. Alleen zo zult u kunnen blijven genieten van de perfecte smaak van uw kopje koffie. De ontkalker ,net zoals vele ontkalkers, bevat citroenzuur. Dit wordt gebruikt om het proces goed te laten verlopen zonder iets in uw apparaat te beschadigen.

Senseo Ontkalker
Senseo Ontkalker

Waar u op moet letten  als u een ontkalker gebruikt van een derde.
Let goed op als u een ontkalker gebruikt van een andere merk. Gaat u toch voor een andere ontkalker, zorg er dan voor dat volgende bestanddelen er niet inzitten.

 • zwavelzuur
 • zoutzuur
 • sulfamide zuur
 • azijnzuur (wat uiteraard in azijn zit).

Het gebruik van een ontkalker met 1 van deze bestanddelen kan en zal waarschijnlijk schadelijk zijn na verloop van tijd. De onderdelen van de Senseo zijn er namelijk voor gemaakt om te worden ontkalkt door een ontkalker met 1 van deze ingrediënten

Waarom je beter geen normale azijn kunt gebruiken om te ontkalken?

Azijn is eigenlijk alleen maar azijnzuur en water. Azijn wordt voor vele doeleinde gebruikt en inderdaad ook voor het ontkalken van verschillende koffiemachines. Maar voor de senseo is dit geen goede ontkalker.
waarom is het beter om geen azijn te gebruiken om te ontkalken.
1. De buizen of leidingen van uw koffiezetter kunnen beschadigen
2. Het zorgt ook niet voor een optimaal ontkalkingsproces. Over het algemeen zal azijn niet alle kalkresten verwijderen. En zul je dus altijd dezelfde problemen ondervinden zoals.

 • lauwe bakje koffie
 • half bakje koffie
 • Geen schuimlaagje

3. Uiteraard is de geur van azijn zelf niet zo heel lekker. En het kan dus zijn dat als de senseo niet oed gereingd of ontkalkt wordt. Dat u de smaak en geur van azijn nog lang zult proeven in uw vers gezette bakkie koffie.
Het is dus verstandig om gebruik te maken van een originele senseo ontkalker. En anders die op basis is van citroen zuur. Dit kan over het algemeen geen kwaad voor koffie apparaat.

Wat kalkaanslag doet met je koffie?

Zoals eerder al aangegeven. De koffie is lauw doordat het water niet meer direct in contact komt met de boiler maar met de kalkaanslag.

En misschien heeft u het wel eens meegemaakt maar het kan ook voorkomen dat kalkresten loskomen en in uw koffie terechtkomen. En wie zit daar nou op te wachten.