Home ontkalken Senseo ontkalken in een paar stappen!

Senseo ontkalken in een paar stappen!

by admin

In een paar stappen laten wij u zien hoe u uw senseo machine moet ontkalken. Dit is erg belangrijk voor  levensduur van uw senseo apparaat te verlengen, u zult ook daardoor ook de optimale smaak en kwaliteit blijven behouden. Wij raden u aan uw machine om de twee maanden te ontkalken.

Senseo Ontkalken op de juiste manier.

Uw Senseo ontkalken is meestal een lastig klusje. Wij weten er alles van. Ook wij moesten rondneuzen op het internet om uit te zoeken hoe onze senseo ontkalkt moest worden. Daarom zijn wij deze site begonnen. Hier vindt u bijna alle Senseo apparaten die er zijn. De senseo original, Quadrante, viva cafe , twist, up en de switch om er maar een paar te noemen. Er komen geregeld weer nieuwe senseo’s bij die allemaal hun eigen manier hebben om te ontkalken. Wij proberen zo goed mogelijk om alle nieuwe Philips senseo koffieapparaten erbij te zetten. Hou dus onze site in de gaten voor instructies voor de nieuwste senseo’s.

Uw Senseo ontkalken

Het is verstandig om uw minimaal 1x in de 2-3 maanden te ontkalken hierdoor zal de smaak behouden blijven en uw apparaat op de juiste manier blijven functioneren dit bevordert de levensduur aanzienlijk.

Wat heeft u nodig om uw Senseo te ontkalken?

 1. Voeg de juiste ontkalkingsmiddel toe wat er op de verpakking staat aan het water, zorg dat het poeder volledig opgelost is.
  Giet het ontkalkingsmiddel in het waterreservoir en plaats deze terug in de senseo.
 2. Plaats de lege schaal of bak onder de koffieuitloop zodat het water wordt opgevangen.
 3. Om de machine aan te zetten drukt u op de aan en uit knop, wacht tot de senseo het water heeft opgewarmd(het lampje stopt met knipperen).
 4. plaats de gebruikte koffiepad in de padhouder en plaats hem in de senseo.
 5. Druk op de knop met de twee kopjes, nu zal het ontkalkingsmiddel door het apparaat heengaan.
  herhaal dit proces tot het waterreservoir leeg is. Leeg de schaal of bak die onder de koffieuitloop staat.
 6. Heeft u een kleiner watereservoir? Dan moet u het proces 2 maal herhalen!
 7. Als u klaar bent met het ontkalken gaan over tot het spoelen van uw senseo, dit om achtergebleven resten en dergelijke eruit te spoelen.
  Vul het waterreservoir met water en zet de senseo opnieuw aan. Druk weer op de knop met de 2 kopjes en doe dit net zo vaak dat het reservoir leeg is.
  Herhaal dit hele proces een keer of 3 om er zeker van te zijn dat er niks meer achter is gebleven.
 8. Maak ook gelijk de rest van de de senseo schoon, denk aan de padhouders, schenktuit en waterreservoir.
 9. Nu bent u klaar en kunt u weer genieten van een verse kopje koffie.

Welke Senseo ontkalkers

Het beste kunt u alleen ontkalkers gebruiken waar citroenzuur in zit. Deze zijn het beste voor het ontkalken van uw Senseo en zal uw apparaat niet beschadigen. U kunt universele gebruiken maar wij raden aan om die van senseo zelf te gebruiken. deze zijn het beste. U kunt deze hier kopen bij Bol.com

Wanneer moet je je SENSEO ontkalken?

Als het lampje van het ontkalken aangaat moet u de senseo ontkalken. Deze gaat branden als er een bepaald aantal kopjes koffie zijn gezet. Mocht er nou geen ontkalkings indicator op uw senseo zitten dat raden wij u aan om uw apparaat om de 12 weken te ontkalken.

Ook is het verstandig om uw apparaat te ontkalken als de volgende problemen zich voordoen.

 • Er zit geen schuim op de koffie.
 • Koffie is niet warm maar lauw
 • Er komt niet de juiste hoeveelheid koffie uit uw senseo.

Mocht u 1 van de bovenstaande problemen herkennen dan is het dus verstandig om uw apparaat te ontkalken.

Ontkalk je SENSEO met de juiste ontkalker

De ontkalker van senseo is uiteraard het ontkalkingsmiddel om uw senseo mee te ontkalken. Deze is dan ook speciaal gemaakt voor uw senseo apparaat.  Zorg dan ook dat u dit op de juiste manier doet en regelmatig. Het zal ervoor zorgen dat uw senseo vrij blijft van kalk en eventuele kalk dat zich in het apparaat bevindt wordt verwijdert. Alleen zo zult u kunnen blijven genieten van de perfecte smaak van uw kopje koffie. De ontkalker ,net zoals vele ontkalkers, bevat citroenzuur. Dit wordt gebruikt om het proces goed te laten verlopen zonder iets in uw apparaat te beschadigen.

Senseo Ontkalker

Senseo Ontkalker

Waar u op moet letten  als u een ontkalker gebruikt van een derde.
Let goed op als u een ontkalker gebruikt van een andere merk. Gaat u toch voor een andere ontkalker, zorg er dan voor dat volgende bestanddelen er niet inzitten.

 • zwavelzuur
 • zoutzuur
 • sulfamide zuur
 • azijnzuur (wat uiteraard in azijn zit).

Het gebruik van een ontkalker met 1 van deze bestanddelen kan en zal waarschijnlijk schadelijk zijn na verloop van tijd. De onderdelen van de Senseo zijn er namelijk voor gemaakt om te worden ontkalkt door een ontkalker met 1 van deze ingrediënten

Waarom mag je nooit azijn gebruiken om te ontkalken?

Azijn is eigenlijk alleen maar azijnzuur en water. Azijn wordt voor vele doeleinde gebruikt en inderdaad ook voor het ontkalken van verschillende koffiemachines. Maar voor de senseo is dit geen goede ontkalker.

waarom is het beter om geen azijn te gebruiken om te ontkalken.
1. De buizen of leidingen van uw koffiezetter kunnen beschadigen

2. Het zorgt ook niet voor een optimaal ontkalkingsproces. Over het algemeen zal azijn niet alle kalkresten verwijderen. En zul je dus altijd dezelfde problemen ondervinden zoals.

lauwe bakje koffie
half bakje koffie
Geen schuimlaagje

3. Uiteraard is de geur van azijn zelf niet zo heel lekker. En het kan dus zijn dat als de senseo niet oed gereingd of ontkalkt wordt. Dat u de smaak en geur van azijn nog lang zult proeven in uw vers gezette bakkie koffie.
Het is dus verstandig om gebruik te maken van een originele senseo ontkalker. En anders die op basis is van citroen zuur. Dit kan over het algemeen geen kwaad voor koffie apparaat.

Wat kalkaanslag doet met je koffie?

Zoals eerder al aangegeven. De koffie is lauw doordat het water niet meer direct in contact komt met de boiler maar met de kalkaanslag.

En misschien heeft u het wel eens meegemaakt maar het kan ook voorkomen dat kalkresten loskomen en in uw koffie terechtkomen. En wie zit daar nou op te wachten.

You may also like