Senseo ontkalken met Azijn

Kan ik mijn senseo ontkalken met azijn, die vraag wordt vaak gesteld. En ja dat kan zeker en ook nog eens vrij eenvoudig. En vrijwel iedereen heeft wel azijn in huis. Aangeraden wordt om om de 3 maanden je senseo te ontkalken.

De senseo met azijn ontkalken doe je door je 1 kopje azijn en 2 kopjes met water te mixen. Mix het goed door elkaar. Giet het in het waterreservoir. Ontkalk nu de senseo. Door dat azijn zuur is, lost het de kalk in je senseo op. Aanbevolen wordt om schoonmaakazijn te gebruiken.

Lees hieronder het stappenplan hoe je je senseo precies moet ontkalken met de azijn mix.

Stappenplan om je senseo te ontkalken met azijn

Mocht je het geen probleem vinden om je senseo te ontkalken met azijn volg dan onderstaande stappen.

 1. Trek de stekker van je senseo apparaat uit het stopcontact.
 2. Haal het waterreservoir uit je senseo en vul hem voor  drie kwart met azijn en één kwart met water.
 3. Stop de stekker weer terug in het stopcontact, en zet de machine aan om hem weer op te warmen.
 4. Doe een koffiepad van senseo in de machine.
 5. zet een kom of een litermaat onder de schenktuit van je senseo. Zorg dat deze groot genoeg is om een liter water in kwijt te kunnen.
 6. Druk op de knop met de 2 koppen koffie. je machine wordt doorgespoeld.
 7. Herhaal dit spoel proces tot je waterreservoir leeg is
 8. Leeg de kom of litermaat met het azijn en kalk die onder de senseo schenktuit staat.
 9. Vul het waterreservoir met schoon water en druk opnieuw op de knop met de 2 koppen koffie. Als het reservoir leeg is herhaal je stappen 2-8 nogmaals. Dit om er zeker van te zijn dat het meest hardnekkige kalk ook weg is.
 10. Gooi de senseo pad die je gebruikt hebt weg en maak de padhouder goed schoon en zorg dat er geen koffieprut, azijn of kalkresten in de filtergaatjes van je padhouder zitten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je senseo vacuum gaat zuigen. Mocht dit gebeuren kijk dan hier Wat te doen als je senseo vacuüm zuigt? om dat probleem op te lossen.
 11. Maak hierna alle onderdelen die je los kan maken ( waterreservoir, schenktuit etc.) goed schoon en zorg dat er geen resten van kalk of azijn meer in zitten.
 12. Vul hierna het reservoir weer met water tot het max streepje en spoel de machine opnieuw met water tot er geen water meer in zit.
 13. Herhaal dit nogmaals.
 14. Maak als laatste de buitenkant van je senseo ook nog even schoon met een vochtige doek.
 15. Je senseo is weer als nieuw en je kan weer koffie drinken zonder kalkresten of vieze smaak van je koffie.

Het ontkalken is natuurlijk al op eigen risico maar als u het volgens de juiste methode doet zal die risico er zo goed als niet zijn. Maar als u besluit om toch met azijn te gaan ontkalken is dat natuurlijk voor uw eigen rekening. Wij hopen u hiermee genoeg te hebben geïnformeerd om de juiste keuze te maken. In ieder geval veel succes met het ontkalken van uw Senseo apparaat.