Tips om corrosie door lekkende batterijen schoon te maken

Haal je het batterijklepje van je afstandsbediening of ander apparaat open en zie je wit groene aanslag? Dan heb je dus last van een lekkende batterij en in de meeste gevallen dus ook geoxideerde batterij contacten. Wat nu? De afstandsbediening weggooien? Nee, het schoonmaken nadat een batterij is gaan lekken is geen moeilijk proces, zolang je de aanwijzingen maar zorgvuldig opvolgt. Als de corrosie op de batterij contactpunten op tijd wordt ontdekt, kan het volgen van de onderstaande reinigingstips helpen voorkomen dat het apparaat voorgoed wordt beschadigd.

Neem veiligheidsmaatregelen als je met lekkende batterijen werkt.

Het kaliumhydroxide dat uit batterijen lekt, is een bijtend materiaal dat zeer giftig is. Het bijtende materiaal kan huidirritatie veroorzaken en uw ogen beschadigen. Het kan ook ademhalingsproblemen veroorzaken.

Wat heb je allemaal nodig?

Wattenstaafjes of een oude tandenborstel
Azijn of citroensap
Baking soda
Oude krant

Corrosie op of in het elektronische apparaat schoonmaken

Stap 1: Zorg voor een veilig werkgebied voor jezelf en je werkplek
Pak een oude krant en leg deze neer op de plek waar je wilt gaan werken. Het eerste dat je moet doen als je een gecorrodeerde batterij in een elektronisch apparaat gaat schoonmaken, is handschoenen aantrekken en oogbescherming op doen. Dit is belangrijk omdat kaliumhydroxide, de stof die uit de batterij lekt, irritatie veroorzaakt als het op uw huid of in uw ogen terechtkomt. Het is dus erg belangrijk, neem leeggelopen batterijen dus serieus.

Stap 2: Maak de batterij contactpunten vrij van corrosie  met Azijn of citroensap
Verwijder de batterijen voorzichtig met handschoenen en recycle ze op de juiste manier. Nadat de batterijen zijn verwijderd, moet je de corrosie van het betreffende apparaat verwijderen. Doe dit met de wattenstaafjes of de tandenborstel die in azijn of citroensap zijn gedoopt. Het zuur hiervan helpt de corrosie van het apparaat op te lossen. Schrob met het wattenstaafje of de tandenborstel om zoveel mogelijk corrosie te verwijderen.

Stap 3:  Achtergebleven residu verwijderen met baking soda
Eventueel achtergebleven residu kan worden verwijderd met Baking soda (zuiveringszout) en een klein beetje water. Nogmaals schrobben met het wattenstaafje of een oude tandenborstel. Neem een ​​vochtig wattenstaafje en veeg eventuele overgebleven baking soda (of andere stoffen) weg. Laat het apparaat volledig drogen voordat u nieuwe batterijen plaatst.

Neem altijd de volgende voorzorgsmaatregelen bij het reinigen van batterijen.

  • Vermijd contact met uw huid. Zorg ervoor dat u rubberen of latex handschoenen draagt.
  • Bescherm uw ogen door een veiligheidsbril te dragen.
  • Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is.
  • Als het kaliumhydroxide in contact komt met uw huid, spoel het dan goed af met water.

Hoe Voorkom je het lekken van batterijen in je apparaten

Je kunt de kans op corrosie van alkalinebatterijen verminderen als je goed op je batterijen let. Als je van plan bent het apparaat voor een bepaalde tijd op te bergen, verwijder dan de batterijen. Op die manier hoeft u zich geen zorgen te maken over schade en corrosie op batterijpunten door lekkende batterijen in je elektronische apparaten.

Tip: Als het apparaat ook een AC-adapter heeft en u deze gebruikt, verwijdert u de batterijen terwijl deze is aangesloten.

Hoe moet je je batterijen bewaren?

Bewaar uw batterijen nergens met extreme (warme of koude) temperaturen. Bewaren in de koelkast zal de levensduur van uw batterijen niet verlengen. Dit verkort de levensduur van de batterij en kan leiden tot lekken. Als u batterijen in een apparaat plaatst, zorg er dan voor dat de batterijen overeenkomen. Plaats een oude batterij en een nieuwe batterij niet samen in hetzelfde apparaat. Zorg ervoor dat ze ook van hetzelfde merk zijn. Als u de batterijen vervangt, maakt u het oppervlak van de nieuwe batterij en de contactpunten in het apparaat schoon. Dit zorgt voor een optimaal contact.