Als je tevergeefs hebt geprobeerd een verstopte afvoer met een ontstopper te behandelen, doe dan wat een loodgieter zou doen en gebruik een ontstoppingsveer. Ontstoppingsveren zijn er in verschillende soorten en maten. De meeste gootsteen verstoppingen kunnen worden verholpen met een standaard 3 meter of 5 meter ontstoppingsveer. Wij hebben een aantal verstoppingen onder elkaar gezet en wat het handigste is om daarvoor te gebruiken.
Om de verstopping of blokkade te vinden en te verwijderen is het wel belangrijk om dit op de goede manier te doen. Zonder iets te beschadigen en grote problemen te veroorzaken. Hieronder leggen wij in een aantal stappen uit hoe je dit het beste kunt doen.
- Pak er een oude handdoek bij.
- Rol de ontstoppingsveer helemaal uit.
- Zorg dat de veer niet in de knoop zit.
- Stop het begin van de trekveer in de afvoer die verstopt is.
- Bij eventuele bochten is het meestal nodig om de veer wat te duwen, draaien en trekken om voorbij de bocht te komen.
- Bij de verstopping aangekomen, draai eerst de veer met het handvat, om vervolgens te duwen en te trekken om de verstopping los te maken.
- Trek vervolgens de ontstoppingsveer weer uit de afvoer met een handdoek zodat de veer gelijk schoon wordt.
- Trek vervolgens de WC door of zet de kraan aan om te zien of de blokkade is opgelost.
Kijk voor een uitgebreid stappenplan onderaan deze pagina.
Verschillende Type verstopping
Heb je een verstopping in je wc? Dan is een toiletontstopper meestal voldoende. Voor ontstoppingen die een lange ontstoppingsveer nodig hebben dan is het handig om er één te hebben die op een boormachine geplaatst kan worden. En voor het ontstoppen van je rioolafvoer heb je een rioolboor nodig, maar dit kun je beter aan vakmannen overlaten. Ongeacht het type, hebben alle ontstoppingsveren speciale uiteinden voor het haken of snijden door de verstopping. Wij hebben een aantal verstoppingen onder elkaar gezet en wat het handigste is om daarvoor te gebruiken.
Toilet afvoer
Een toiletverstopping is waarschijnlijk een van de meest voorkomende van alle huishoudelijke verstoppingen. Als de verstopping zich in het toilet zelf bevindt of in de afvoer dicht bij het toilet, kan je de verstopping met een toilet ontstoppingsveer verwijderen. Deze hebben een plastic omhulsel, wat ervoor zorgt dat je je wc niet beschadigt. Deze kan ook helemaal in de hals van het toilet worden geduwd. Zit de verstopping verder in de afvoer dan kan je proberen om een standaard ontstoppingsveer te gebruiken maar dan loop je wel het risico dat je toilet beschadigd. En dan is het misschien beter om een vakman in te schakelen.
Lees ook: Verstopte WC ontstoppen
Bad afvoer
Lees ook: Douche putje ontstoppen met een ontstoppingsveer
Douche afvoer
Een afvoer voor een standaard douche, kun je ook het beste ontstoppen met een standaard veer. Ook hier zul je verder in de afvoer komen en de kans op beschadigingen verminderen dan als je een dikkere veer gaat gebruiken. Doucheverstoppingen worden meestal veroorzaakt door een opeenhoping van haar en zeepresten en zijn gemakkelijk te verwijderen.
Wasmachine afvoer
Veel afvoerleidingen zitten in de buurt van de wasmachine. Deze verstoppingen zijn over het algemeen snel op te lossen. Deze gaan over het algemeen in stuk recht naar beneden gevolgd door een bocht waar meestal de verstopping zit. Als de verstopping zich dicht bij de machine bevindt, kunt u een kleine standaardslang gebruiken.
Keuken afvoer
Verstoppingen van keuken afvoeren kan zich onder de gootsteenkast in de kelder of in de kruipruimte onder de keuken bevinden. Als dit het geval is, is het het beste om de sifon van de afvoer te halen en de ontstoppingsveer rechtstrreks in de afvoer te steken. Een standaard 3-5 meter ontstoppingsveer zou voldoende moeten zijn.
Wastafels in de badkamer
Veel verstoppingen van de de wastafel in de badkamer komen door haren. Het beste kun je de zwanenhals losmaken en deze schoonmaken. Meestal is het probleem dan wel opgelost. Als de verstopping dieper zit, dan kun je het beste de zwanenhals eraf te laten en de standaard verstoppingsveer direct in de afvoer te plaatsen.
Hoofd afvoer
De hoofdafvoer van het riool heeft meestal een grotere diameter en vereist een rioolboor om de meeste verstoppingen te verwijderen. Het gebruik van een standaardslang kan leiden tot problemen, zoals dat de kabel dubbel gaat zitten of zich vastknoopt in de afvoerpijp. Dit gebeurt omdat de veer niet stijf genoeg is en de extra ruimte die de ontstoppingsveer in de buis heeft, ervoor kan zorgen dat de veer in de knoop raakt.
Rioolboor
Full-size rioolboren hebben dikkere kabels die zeer stijf zijn zodat ze niet verdraaien of gemakkelijk vast komen te zitten. Rioolboren zijn meestal verkrijgbaar bij verhuurcentra voor een halve dag (4 uur) en een hele dag. Ze zijn geweldig voor het duwen of doorsnijden van de meeste verstoppingen, inclusief die veroorzaakt worden door vervelende boomwortels. Zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzing goed doorleest voor je zo’n rioolboor gaat gebruiken. ze kunnen gevaarlijk zijn als ze niet correct worden gebruikt.
Lees ook: 4 oplossingen als je ontstoppingsveer niet naar behoren werkt
Hoe gebruik je een ontstoppingsveer
Wat heb je nodig om je afvoer te ontstoppen en hoe moet je je afvoer ontstoppen met een ontstoppingsveer? Wij leggen je hieronder uit hoe je het beste je afvoer kan ontstoppen.
Benodigdheden om je verstopping te verhelpen.
- Rubberen of latex handschoenen
- Ontstoppingsveer
- Waterpomptang
Instructies om je verstopping te ontstoppen
- Open de afvoer
Krijg toegang tot de afvoerleiding door het juiste onderdeel te verwijderen met een waterpomptang. Om beschadigingen te voorkomen is het misschien verstandig om een doekje te plaatsen waar je de leiding gaat losdraaien. - Bereid je ontstoppingsveer voor
Trek rubberen handschoenen aan. Draai de stelschroef op de veer los zodat u de kabel vrij kunt uittrekken. - Begin met ontstoppen
Steek de ontstoppingsveer in de afvoer en schuif de kabel naar binnen totdat deze weerstand ondervindt; dit betekent meestal dat er zich een bocht in de pijp bevindt, maar het kan ook de verstopping zelf zijn. Draai aan de hendel zodat de veer begint te draaien. Draai de veerhendel met de klok mee terwijl u matige druk op de kabel uitoefent om deze langs de bocht of door de verstopping in de afvoer te krijgen. Stop wanneer u de kabel voorbij de bocht kunt voelen bewegen. - Ga door met ontstoppen
Duw de veer weer door de afvoer totdat deze weer weerstand ondervindt. Als u op enig moment de kabel niet met de hand kunt invoeren, trek de ontstoppingsveer dan ongeveer 20 a 30 cm terug, draai nu weer aan de hendel zodat ook de veer weer begint te draaien. Blijf draaien totdat je de verstopping voelt of je waarschijnlijk voorbij de verstopping bent gekomen. Het verschil tussen de verstopping en een bocht is over het algemeen goed te voelen. - Trek de ontstoppingsveer terug.
Trek de veer handmatig terug in de afvoer. Leid desgewenst de kabel door een doek in één hand terwijl u de veer uit de afvoer trekt, zo kun je gelijk de veer schoonmaken. Trek de veer rustig uit de afvoer om beschadigingen te voorkomen. Als de kabel vastloopt in de afvoer, duw je de veer er weer iets verder in en draai je tegen de klok in aan de veerhendel terwijl je de ontstoppingsveer naar je toe trekt. Meestal is het een bocht waar je even komt vast te zitten. Dit zou het uiteinde van de kabel moeten vrijmaken. Wanneer de kabel helemaal is verwijderd, verwijdert u al het vuil van het uiteinde. - Ontstop nogmaals
Herhaal deze procedure zeker nog één keer met behulp van dezelfde technieken. Dit om ervoor te zorgen dat de verstopping helemaal wordt verwijderd. Zelfs als je de verstopping bij de eerste passage doorbreekt, heb je er misschien slechts een klein gaatje erdoorheen gemaakt, vooral als het voedsel of zeep is. Twee of drie keer slangen helpt om de verstopping volledig te verwijderen. - Spoel de afvoer door
Als de verstopping is verwijderd, dan is het aan te raden om de afvoer vervolgens een paar minuten met een volledige waterstroom te laten doorspoelen. Voor een wasmachine kunt u een kleine spoel- en afvoercyclus uitvoeren, maar let goed op de afvoer om er zeker van te zijn dat het water wegloopt.