Tips van experts om je vloerkleed schoon te maken

Je vloerkleed schoonmaken?

Een vloerkleed geeft je kamer niet alleen iets moois maar ook iets extra’s om schoon te maken. Het verzamelt namelijk veel stof, haren, etensresten van de kinderen en andere viezigheid. Een voerkleed moet dus goed schoongemaakt worden. Regelmatig stofzuigen en af ​​en toe grondig reinigen is meestal voldoende om je tapijt of vloerkleed er nieuw en fris uit te laten zien.

Maar ondanks al je inspanningen zal je vloerkleed vroeg of laat echter het slachtoffer worden van het morsen van drinken, rommelige ongelukken en alles wat de zool van je schoenen meeneemt naar binnen. Wij hebben wat tips van experts die ervoor zorgen dat je vloerkleed weer als nieuw wordt.

1. Wrijf niet over vlekken maar dep ze

Wanneer er net een vlek is ontstaan op je vloerkleed, weersta dan de neiging om te gaan wrijven. Dan zal de vlek niet alleen dieper het vloerkleed in gaan maar het zal de vlek ook groter maken. Dep vlekken in plaats daarvan voorzichtig met een reinigingsoplossing en een schone doek, keukenrol of spons.

De sleutel is deppen. Door te deppen wordt er een kleine hoeveelheid druk op de vlek uitgeoefend. Dit zorgt ervoor dat de doek of spons de vlek kan opnemen. Door te wrijven worden de deeltjes in de vezels gewreven, wat de vezels kan beschadigen en dus gelijk ook het vloerkleed.

En dep altijd vanaf de buitenrand van de vlek naar naar het midden toe. Door naar buiten te deppen kan de vlek worden verspreid over het vloerkleed.

2. Gebruik scheerschuim en azijn om je vloerkleed schoon te maken

Geloof het of niet, één van de beste vloerkleed reinigers voor algemene vlekken is scheerschuim. Het verwijdert vrijwel elk type vlek. Breng de scheerschuim rechtstreeks op de vlek aan en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Zodra de scheerschuim is uitgehard, dep je het op met een droge witte doek.

Spray daarna de vlek op je vloerkleed in met een mix van 50/50 witte azijn en water, en veeg de mix vervolgens weg met een doek.

3. Bevries kauwgom om het uit je vloerkleed te halen

Hier is een maar al te bekend scenario: je stapt op kauwgom op straat, maar je komt er pas achter als het al op je vloerkleed zit. De truc om kauwgom van vloerkleed te verwijderen, vind je in je vriezer.

Pak een paar ijsblokjes en druk ze 30 tot 45 seconden tegen de kauwgom aan. Zodra de kauwgom bevroren is, gebruik je een lepel om de klodder op te tillen en gebruik je een schaar of een scherp mes om de tapijtstrengen zo dicht mogelijk bij de kauwgom door te snijden. Als u slechts een kleine hoeveelheid tapijt snijdt, is de plek niet op te sporen.

4. Afwasmiddel om vet vlekken uit je vloerkleed te halen

Vet vlekken zijn enkele van de moeilijkste vlekken om uit je vloerkleed te krijgen. Het geheim is om het juiste product en de juiste techniek te gebruiken: doe een paar druppels afwasmiddel in een kopje warm water. Meng het voorzichtig om de zeep op te lossen.

Giet de oplossing in een spuitfles en spuit de mix op de vlek in het vloerkleed, en laat de vet vlek weken. Dep het dan op met een witte doek of keukenpapier. Afhankelijk van de grootte en hoelang de vlek al in je vloerkleed zit, moet u deze behandeling mogelijk meerdere keren herhalen.

5. Kaarsvet uit je vloerkleed halen

Brandende kaarsen in huis kunnen ervoor zorgen dat kaarsvet op je vloerkleed druppelt, waar het snel hard wordt en in de vezels gaat zitten.  Aangeraden wordt om de was terug te verwarmen tot het halfvloeibaar is om het dan makkelijker te verwijderen.

Leg een witte doek over het kaarsvet. Plaats vervolgens het strijkijzer op de was totdat het smelt (gebruik geen stoom functie). Schraap de verzachte kaarsvet van je vloerkleed met een botermesje.

6. Waterstofperoxide om bloed uit je vloerkleed te halen

Vloerkleed vlekken die goed te zien en lastig te verwijderen zijn zijn bloedvlekken. Maar als je een ongelukje hebt en je een paar druppels op je vloerkleed krijgt, wil dat nog niet zeggen dat je kleed permanent gekleurd is. Waterstofperoxide zal de bloedvlek er bijna altijd uithalen.

Maak eerst gedroogd bloed los met water gemengd met een mild schoonmaakmiddel. Gebruik vervolgens een botermesje om zoveel mogelijk bloed van de vezels te schrapen.

Om eventueel resterend bloed te verwijderen, breng je waterstofperoxide onverdund rechtstreeks op de vlek aan. De oplossing zal onmiddellijk gaan schuimen en bruisen wanneer deze in contact komt met het bloed, dus schrik niet. Wacht een paar minuten en dep dan de waterstofperoxide en het resterende bloed op met een witte katoenen doek of keukenpapier.

7. Natuurlijke reinigingsmiddel gebruiken bij huisdier ongelukjes

Als je huisdieren hebt, is het slechts een kwestie van tijd dat er vlekken in op je vloerkleed krijgt. Tarbox geeft de voorkeur aan het gebruik van natuurlijke reinigingsmiddelen zoals Blue Wonder, in plaats van bijtende chemicaliën.

Spuit de reiniger rechtstreeks op de vlek. Je zult waarschijnlijk wat moeten schrobben om alle vlekken en geur uit je vloerkleed te verwijderen. Veeg de reiniger vervolgens af met een witte doek of keukenpapier. Merk op dat deze niet-giftige reinigingsmiddelen ook kunnen worden gebruikt om andere soorten vlekken te verwijderen, inclusief koffie en sauzen.

8. Snoepgoed uit je vloerkleed verwijderen

Als je kinderen in huis hebt, zal je vroeg of laat snoep of koek in je vloerkleed zitten. Probeer eerst het snoepje er met een botermesje uit te schrapen.

Week het gebied vervolgens met een spons gedrenkt in water gemengd met milde zeep. Het is belangrijk om alle suiker eruit te halen, anders trekt die plek op het tapijt gemakkelijker vuil aan. Zodra het snoep is verwijderd, droogt u de plek af door deze af te deppen met een katoenen doek of papieren handdoeken.

9. Je hoogpolige vloerkleed schoonmaken met een stoomreiniger

De allerbeste manier om je hoogpolige vloerkleed schoon te maken en er fris en nieuw uit te laten zien, is door het regelmatig grondig te reinigen met een stoomreiniger. Bij stoomreiniging wordt een reinigingsoplossing onder druk gebruikt die diep in het tapijt wordt geïnjecteerd via waterstralen. En de machine zal ook de reinigingsoplossing opzuigen, samen met het vuil in het vloerkleed.

Het hete water en de stoom dringen de tapijtvezels helemaal door tot aan de achterkant om zand, stof of vette aanslag los te maken. “Het resultaat is dat je tapijt schoner zal zijn dan ooit tevoren. Hij raadt een huishouden van vier personen aan om de vloerkleed om de zes maanden grondig te reinigen.

10. Je vloerkleed er weer fris laten uitzien met azijn en baking soda

Om je vloerkleed wat op te frissen kun je het beste een mix van maken van water, witte azijn en baking soda. Meng 4 kopjes warm water met 2 theelepels witte azij en 2 theelepels baking soda. Doe dit in een spuitfles en spuit hiermee je vloerkleed in om hem er weer als nieuw te laten uitzien.