Tips voor het verwijderen van urinesteen

Een toilet schoonmaken kan een heel onaangename klus zijn. En zeker het verwijderen van urinesteen. Hoewel het niet ingewikkeld is, moet het wel goed gebeuren. Het gaat namelijk wel om het voorkomen van het verspreiden van bacteriën en virussen. De juiste manier van schoonmaak geeft niet alleen prima resultaten, maar bespaart ook tijd en energie. Urinesteen verwijderen uit je toilet werkt het beste met water en azijn. Neem schoonmaakazijn en meng dit met warm water.

 1. Mix water met azijn. Voeg 1 liter schoonmaakazijn toe aan 9 liter water en mix het goed door elkaar.
 2. Giet over de urinesteen plekken. Giet de mix over de hardnekkige urinesteen plekken in je toilet waar de urinesteen aanwezig is.
 3. Inlaten werken.  Laat het goed inwerken. Doe dit het beste in de avond zodat je het de hele nacht kan laten inwerken.
 4. Toilet goed borstelen. Vervolgens de wc goed borstelen met een wc borstel.

Schoonmaakazijn kan je ook online kopen.

Urinesteen verwijderen met Cola

Coca-Cola is niet alleen een smakelijke drank, zijn milde zuurgraad maakt het nuttig voor het reinigen vanje toilet. Bent u op zoek naar een goedkope manier om urinesteen te verwijderen. Cola kost vaak maar een paar euro per fles. En bent u op zoek naar niet-giftige reinigingsoplossingen? Cola is (uiteraard) volkomen veilig voor mensen. Probeer deze eenvoudige trucs vandaag nog.

  1. Meet een kopje of twee kopjes cola af. Een standaard frisdrankblikje bevat (1,5 kop), wat genoeg zou moeten zijn.
   Cola werkt als een reinigingsmiddel vanwege het zachte koolzuur en fosforzuur dat het bevat. Deze chemicaliën komen van de carbonatatie, niet van de smaakstoffen in de frisdrank, dus cola light werkt net zo goed als gewone cola.
  2. Giet de cola in je toilet. Giet de cola rond de rand van je toilet en waar de de urinesteen zit en waar jet het wil verwijderen. Laat het over de vlekken stromen en zorg ervoor dat alle vlekken een goede gelijkmatige laag cola krijgen. Het lijkt weg te spoelen, maar er blijft een dunne laag op de vlek achter. Probeer vlekken in de toilet die moeilijk te bereiken zijn met een oude doek aan te brengen. Je kunt ook een spuitfles met cola gebruiken als je je handen liever niet vuil maakt.
  3. Laat de cola goed inweken. Geduld staat centraal. Hoe langer je de cola laat zitten, hoe meer kans je de zuren in de cola geeft om de urinesteen te verwijderen. Probeer de cola minstens een uur te laten zitten zonder hem te storen.
   Voor extra reinigingskracht giet je de cola er in voordat je naar bed gaat en laat je hem een nacht in het toilet staan.
  4. Toilet doortrekken. Terwijl je de cola laat zitten, zullen de zuren langzaam de urinesteen vlekken in de wc losmaken. Spoel het toilet nu eenmaal door. De losgemaakte vlekken moeten (tenminste gedeeltelijk) worden weggespoeld met het toiletwater.
  5. Herhaal indien nodig. Op dit punt kun je zien hoe goed de cola de vlekken heeft verwijderd. Hoewel cola meestal goed werkt voor de soort vlekken en opgebouwde urinesteen, verwijdert het mogelijk niet elke vlek volledig. Breng desgewenst eenvoudig een tweede laag cola aan en herhaal het proces. Als je vlekken niet weg lijken te gaan met een tweede toepassing van cola, bekijk dan het onderstaande gedeelte, dat suggesties heeft om hardnekkige urinesteen te verwijderen.

Tips om hardnekkige urinesteen te verwijderen.

Toilet schrobben

Een goede ouderwetse toiletborstel werkt het beste, eenvoudig spoelen van je toilet zal de vlekken en bruine aanslag niet verwijderen. De simpele werking van een borstel (of een een schuursponsje), zal de hardnekkige vlekken, bruine aanslag en urinesteen makkelijker losmaken. En het zal nog makkelijker van de zijkanten van de wc te verwijderen zijn nadat je ze met cola hebt behandeld. Draag handschoenen tijdens het poetsen, je wc zit namelijk vol met bacteriën.
Voor het beste resultaat schrob je voor en na het gebruik van de cola.
Schrob de vlekken met de borstel.
Breng de cola aan.
Laat de cola inweken.
Schrob nogmaals met de borstel en spoel door om de vlekken weg te spoelen.

Warme de cola op om die hardnekkige bruine aanslag te verwijderen.

Over het algemeen gebeuren chemische reacties veel sneller bij hoge temperaturen. De zure reacties die ervoor zorgen dat cola vlekken uit toiletpotten kan verwijderen, is geen uitzondering. Voor hardnekkige urinesteen vlekken kun je cola in de magnetron op warmen voordat je deze op de wc aanbrengt. Het hoeft niet te koken, maar voor het beste resultaat moet het warm aanvoelen, wees voorzichtig als je warme cola gaat gebruiken. Het verwarmen van cola doet het iets meer bruisen dan normaal, dus misschien is het verstandig handschoenen te dragen om te voorkomen dat je druppels warme cola op je hand krijgt.Giet de cola in een magnetronbestendig glas (zoals keramiek of glas) en zet het in je magnetron.

Gebruik cola samen met andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen.

Hoewel cola veel vlekken kan verwijderen, is het niet altijd het beste reinigingsmiddel voor de klus. Voor zeer moeilijke vlekken, wilt u misschien proberen het te mixen met andere reinigingsoplossingen. Hier zijn enkele andere reinigingsmethoden die u kunt proberen met items rond het huis:

Urinesteen verwijderen met Azijn en Bakpoerder Of Borax.

1/2 kopje azijn en
1/4 kopje bakpoeder (of 2 theelepels borax)
1,5 liter water

 1. Meng het azijn met het bakpoeder( baking soda) of 2 theelepels borax in een kan met 1,5 liter water.
 2. Breng het mengsel op de wc-pot aan, schrob en wacht een uur voordat je spoelt.
 3. Herhaal indien nodig de cola-behandeling.

Schimmel verwijderen uit de wc

 1. Probeer voor schimmel een deel waterstofperoxide te mengen met twee delen water in een spuitfles. Spuit het op het beschimmelde oppervlak, laat het minstens een uur zitten en schrob tot de schimmel is verdwenen.
 2. Gebruik cola om eventuele resterende vlekken of aanslag rond de beschimmelde plek te verwijderen.
 3. Probeer twee delen borax te mengen met één deel citroensap en één deel cola voor nog een veelzijdig reinigingsmiddel. Breng het mengsel op de wc-pot aan, laat het een uur rusten en schrob de vlekken weg.

Wanneer je cola niet moet gebruiken

Weet wanneer cola niet de beste keuze is.
Cola is geschikt voor de meeste minerale afzettingen en ringen die vaak in toiletten voorkomen. Het werkt echter niet altijd voor alle vlekken, dus soms zijn andere oplossingen nodig.
Zie hieronder:

 • Cola is niet geschikt voor het verwijderen van vlekken op basis van olie of vet. Voor deze kun je beter afwasmiddel of een sterker zuur zoals azijn gebruiken.
 • Cola is niet goed in het doden van bacteriën. In feite kan het suikerachtige residu dat door gewone cola wordt achtergelaten, bepaalde soorten bacteriën voeden. Blijf bij zeep, een commerciële reinigingsoplossing of een ontsmettingsmiddel op alcoholbasis om micro-organismen te doden.
 • Cola verwijdert geen vlekken veroorzaakt door inkt of kleurstoffen. Ontsmettingsalcohol en andere chemische oplosmiddelen zijn hier vaak de beste keuze.

Urinesteen oplossen in riool

Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er genoeg middelen om zelf je urinesteen probleem op te lossen. Maar dat gaat over de urinesteen die jezelf met je ogen kan zien zoals bijvoorbeeld in de WC. Maar urinesteen kan ook voor een verstopping zorgen in de afvoer van je riool. En om die urinesteen op te lossen en te verwijderen kun je het beste een ontstoppingsveer gebruiken. Kijk hier Tips om je afvoer te ontstoppen met een ontstoppingsveer hoe je het beste je verstopping probleem kunt oplossen met een ontstoppingsveer.