Vaatwasser doet langer over het programma

Dit is een probleem dat vaak voorkomt bij vaatwassers. En dit probleem is vaak zelf erg goed op te lossen. En je hoeft er niet eens perse zo heel handig voor te zijn. Ik zal jullie in een aantal stappen uitleggen hoe je dit probleem kan oplossen. Ik heb het probleem zelf gehad en ook zelf op kunnen lossen.

Wat is de klacht precies?

De klacht bij mij was dat de vaatwasser extreem lang deed over het programma dat ik had gekozen. En dan bedoel ik ook echt een anderhalf uur langer dan dat het programma normaal duurt. Maar de problemen begonnen eigenlijk al iets eerder.

Eerste aanwijzing: Vieze vaat
Vieze vaat

De eerste aanwijzing was dat de vaat niet goed schoon werd. Verder niet zoveel aandacht aan geschonken maar gewoon nog een keer aangezet. En toen was de vaat na 2x gewassen uiteraard wel schoon. De volgende dag weer aangezet en toen gebeurde dus hetzelfde. lampje van het zout knipperde dat dat op was dus die maar even bijgevuld. En toen gedacht dan zal het dat wel zijn. Maar nee nu was het en vies en er zat overal een laag zeep op van de het vaatwastablet.

Tweede aanwijzing: Te weinig water
vaatwasser arm schoonmaken

Er was dus echt wat anders aan de hand. Toen heb ik de vaatwasser aangezet en een paar keer tijdens het draaien van het programma de deur opengemaakt om te kijken of alles goed verliep. Maar nee, de armen draaide niet en bleven in dezelfde stand staan. Het leek of hij te weinig water kreeg. Wateraanvoer van de vaatwasser gecontroleerd maar daar zat alles goed. Programma weer opnieuw aangezet met de gedachte om hem nog een keer zijn riedeltje te laten doen. Maar dat duurde in een stuk langer dan dat hij er normaal over doet. ongeveer anderhalf uur!! En de vaat was niet schoon.

Derde aanwijzing: Geen warm water
Vaatwasser filter schoonmaken

Toen ben ik maar eens de vaatwasser ingekropen, het filter eruit gehaald en helemaal schoongemaakt( deze was wel vies maar niet extreem vies). Alle armen los gehaald  en schoongemaakt en toen nog maar een keer aangezet in de hoop dat het probleem was verholpen. Maar nee, nu stopte de vaatwasser niet eens meer en bleef hij maar door draaien. En ook werd het water niet warm.

Dus zat er maar één ding op. Zoeken op het internet! Na wat zoekwerk kwam ik erachter dat de vaatwasser sowieso los gehaald moet worden.

Wat veroorzaakt waarschijnlijk het probleem?

Wat ik het meest tegenkwam op het internet is dat het probleem in de meeste veroorzaakt wordt door dat de geribde slang vol zit met smurrie (hele vieze dikke drap). En het labyrint verstopt zit. En in sommige gevallen het verwarmingselement of warmtepomp van de vaatwasser. Dus ik hoopte dat ik last had van de verstopte geribde slang en labyrint. En ik kan je vast verklappen dat was ook het geval. Ik zal je hieronder uitleggen hoe ik hem heb schoongemaakt.

Stappen om de geribde slang en het labyrint van je vaatwasser te ontstoppen / schoonmaken

Vooraf even nog een tip. Bij sommige werkt het om wat soda in het reservoir bij het filter te doen en het warmste programma te laten draaien. In enkele gevallen zal het helpen en het probleem oplossen, maar het zal tijdelijk zijn omdat het niet het hele probleem in 1 keer kan verhelpen, en het probleem dus snel weer zal terugkeren.

Benodigdheden:
Schroevendraaier (Torx/kruis)
huis Soda
Waterkoker

Stap 1: Vaatwasser openmaken

Als je een inbouw hebt dan zul je m helemaal los moeten maken en hem eruit moeten trekken. Het labyrint zit namelijk meestal aan de achterkant of zijkant. De panelen aan de zijkant zitten vast met schroeven aan de voor en achterkant. De schroeven aan de voorkant kun je bij als je de klep van de vaatwasser openmaakt.

Stap 2: Labyrint voorbereiden

Als je het labyrint hebt gevonden dan kun je meestal gelijk zien of deze vies is. er zit bovenin het labyrint een soort vlottertje (blauw omcirkeld). Deze zit in een kamer die meestal erg vies is, zo vies en vol dat er geen beweging  meer inzit. En dat is dus meestal ook het grote probleem. Koppel de slangen los maar onthoudt goed welke slang waar hoort, maak er desnoods een foto van. Mix een schep soda en kokend water in een maatbeker en schenk dit in het labyrint. Zorg dat het gedeelte waar de vlotter zit gevuld is met de soda mix en laat een half uur staan.

Stap 3: Niveauregelaar schoonmaken

Nog een belangrijk onderdeel dat schoongemaakt moet worden is de niveauregelaar( Foto hieronder rood omcirkeld ) . Deze zit rechtsonder het labyrint en is te herkennen aan een rode vlotter. Deze zitten meestal vol met kalk. Haal deze voorzichtig los en maak hem goed schoon.

Stap 4: Geribde slang schoonmaken

Haast de regelaar zit een geribde slang van ongeveer 30-40cm ( Foto hieronder groen omcirkeld ). Deze zit vast aan de afvoer van waar het water de binnenkant van de vaatwasser verlaat. Haal deze los en maak hem goed schoon, deze slang zit meestal vol met drap. Deze slang is meestal ook één van de problemen.

Stap 5: Labyrint goed schoonmaken

Als je de niveauregelaar en de slang hebt schoongemaakt heeft het labyrint meestal wel genoeg tijd gehad om te weken.
Schud het labyrint een paar keer goed heen en weer (Met je handen op de uitgangen) misschien verstandig om dit buiten te doen. En schudt de viezigheid los en laat het eruit lopen. Wat bij mij goed hielp is steeds wat kokend water erin te gooien en te gooien en een klein beetje te schudden. Let wel op het is kokend water. Bij mij was na een aantal keer dit te herhalen de kamer schoon en er zat weer beweging in de vlotter.

Stap 6: Alles terug plaatsen

Als je alles hebt schoongemaakt kun je alles gaan terugplaatsen. Schroef daarna de panelen weer dicht en zet de vaatwasser terug op zijn plek.

Stap 7: Vaatwasser uitproberen

En dan nu het spannende moment. De vaatwasser uitproberen. Zet wat vieze vaat in de vaatwasser en doe er een vaatwastablet in. Zet hem op zijn heetste programma en laat m zijn ding doen. En als het goed is heb je nu weer een schone droge vaatwasser.