Tips om je verstopte wc te ontstoppen

Verstopte wc? Geen probleem. Met een ontstopper van een paar euro en een handige ontstoppingsveer maken we van jou de held van de familie. Zelfs iemand met twee linker handen kan de meest verstopte wc’s binnen enkele minuten weer aan ontstopt krijgen, zonder de badkamer te overstromen en de situatie erger te maken. In dit artikel laten we je zien hoe je een ochtendramp kunt voorkomen door snel een verstopt wc te ontstoppen.

Spoelt je wc niet helemaal door? Test of er een verstopping zit.

Als het water slecht doorspoelt betekent dit dat uw toiletafvoer gedeeltelijk is verstopt. n als uw wc niet doorspoelt, dan is het duidelijk en heb je last van een verstopte wc. De wc wordt tot de rand gevuld met spoelwater en loopt misschien over. Geef het water ongeveer 10 minuten om nog wat te laten wegspoelen. En begin dan het probleem aan te pakken met een ontstopper om je wc afvoer te ontstoppen.

verstopte wc ontstopper

Bij de meeste verstopte wc’s loopt het water heel langzaam weg. Dat wil zeggen, spoelwater vult de kom gedeeltelijk, maar snelt niet weg en neemt niet alle afval mee. Het waterniveau blijft hoog en loopt dan meestal binnen een minuut of twee naar de normale hoogte. Je weet misschien niet eens dat je wc verstopt is, totdat je deze doorspoelt. Dus als u een probleem vermoedt, test dan eerst de afvoer. Als het niet wegloopt, spoel het dan niet door. Probeer naar de wc ontstopper.[adinserter block=”3″]

Je wc ontstoppen met een ouderwetse ontstopper

Voor ongeveer 90 procent van de verstopte toiletten heeft u maar één speciaal gereedschap nodig een toilet ontstopper. De wc ontstopper kan ook gebruikt worden om de afvoer van de gootsteen, douche en het bad te ontstoppen

Lees ook: Je douche en bad ontstoppen

Zo gebruikt je een wc ontstopper

De eerste stap bij ontstoppen van een verstopte wc is om de ontstopper goed om de afvoer te krijgen zodat de ontstopper een goede zuigkracht heeft. Duw krachtig in en uit, houd voldoende water in de kom om de zuiger te bedekken. Houd handdoeken bij de hand om eventueel water op te vegen. Als dit het probleem niet oplost, lees dan verder over hoe je een wc ontstopt.

Ontstopper tips: een ontstopper gebruiken
Een wc ontstopper past over en sluit de wc-afvoer af. Draag rubberen handschoenen (het kan rommelig worden). Volg deze tips:

 1. Breng je ontstopper zachtjes de wc pot in. Je ontstopper kan vol met lucht zitten. Gebruik dus niet teveel kracht bij de eerste keer. Kans is dan namelijk groot dat je hele wc of badkamer er onder komt te zitten
 2. Zodra je de lucht eruit hebt geperst, duw je krachtig in en uit. Zorg wel dat de ontstopper goed afgedicht is. Je dwingt water in beide richtingen in de afvoer, waardoor de meeste verstoppingen effectief worden verwijderd. Blijf dit doen en herhaal dit indien nodig 15 tot 20 keer.
 3. Wees geduldig. Probeer afwisselend gestage slagen en af ​​en toe een harde.
  Houd voldoende water in de kom zodat de ontstopper bedekt blijft. Lucht door de toilet persen zal niet veel druk genereren.
  Meestal is dit alles wat nodig is om de verstopping te verwijderen. Maar voor hardnekkige verstoppingenkun je het beste een ontstoppingsveer gebruiken.
  (Opmerking: als je wc herhaaldelijk verstopt raakt, kan dit een probleem van je wc zijn.

Ontstop je wc met een ontstoppingsveer

Als de wc ontstopper de afvoer niet geheel of helemaal niet ontstopt heeft probeer dan een ontstoppingsveer. Een ontstoppingsveer is een lange draadspiraal met een kurkentrekker achtige punt die je in je afvoer voert totdat deze de verstopping tegenkomt. Leren hoe je een ontstoppingsveer gebruikt, begint door de slang met de klok mee te draaien, zodat de punt door de verstopping schroeft en deze opbreekt. Of het vuil windt om de punt en de draad zodat je het eruit kunt trekken.

Lees ook: 4 oplossingen als een ontstoppingsveer niet naar behoren werkt

Draai een klerenhanger door de afvoer

Heb je toevallig nog een ouderwetse klerenhanger in je kast hangen? Dan kun je deze ook gebruiken om te proberen je verstopping te verhelpen.

 1. Draai je kleren hanger los
 2. Buig hem zo zodat je de bocht kunt maken in de wc.
 3. Mocht de verstopping aan het begin zitten dan zou je wel eens geluk kunnen hebben en de ontstopping zo verhelpen.

Klerenhanger wc ontstoppen

Grote wc ontstoppings operatie, als al het andere faalt

Als de verstopping al je inspanningen weerstaat, moet je waarschijnlijk je hele wc losmaken. Deze taak duurt enkele uren, omdat u de watertoevoer moet uitschakelen en loskoppelen, de wc gedeeltelijk moet demonteren en de montagering moet losschroeven. De kans is groot dat u het probleem dan kunt oplossen. Zorg ervoor dat u een nieuwe pakking en nieuwe bevestigingsbouten koopt om de wc-voet opnieuw te monteren.

Maar we raden je aan om dan toch echt een loodgieter in te huren.